DOLAR 33,9963 -0.2%
EURO 38,0511 0.33%
ALTIN 2.833,811,12
BITCOIN 21601135.81687%
Balıkesir
20°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
100 yaşında 19. kitabını yazdı

100 yaşında 19. kitabını yazdı

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:24
100 yaşında 19. kitabını yazdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

100 yaşındaki Bandırmalı yazar Pakize Başaran, 55 yıldır kullandığı daktilosuyla 19. kitabının yazımını tamamladı. ‘Daha Ne Olsun’ adlı kitap basıma girdi.

55 YILDIR DAKTİLOSUNU BAŞUCUNDAN AYIRMIYOR

Saraybosna’dan Türkiye’ye gelen Boşnak bir ailenin kızı olan ve 1921 yılında Bandırma’da doğan Pakize Başaran, yüz yıllık yaşamına kucak dolusu kitap sığdırdı. Başaran, yüzüncü yaşında 19. kitabını yazdı. Editörlüğünü gazeteci yazar Önder Balıkçı’nın yaptığı ‘Daha Ne Olsun’ adlı kitap, Bandırma Belediyesi tarafından basıma gönderildi. Geçtiğimiz günlerde Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde hakkında yayın yapılan ve 11 kitabı Hacettepe Üniversitesi’nde doktora tezi olan Başaran, 55 yıldır daktilosunu başucundan ayırmıyor. Başaran’ın yeni hedefi ise 20. kitabını yazmak. Nefes aldığı sürece yazmaya devam edeceğini belirten Başaran, “Yazmak beni hayata bağlıyor. Nefes almak, su içmek gibi temel bir ihtiyaç. İnşallah daha çok kitaplar yazacağım” diye konuştu.

ÜNLÜ EDEBİYATÇILAR YAZMAYA TEŞVİK ETTİ

İstanbul’da 2. Noter Vekili ve Baş Katibi olarak çalıştığı dönemde Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Kemal Çağlar, Refik Halid Karay, Elif Naci birçok edebi şahsiyetle tanışan Başaran, şiirlerini beğenen edebiyatçılar tarafından yazmaya teşvik edildi. İlk öyküsü “Hacı Nine” 1948 yılında Yeni Sabah gazetesinde yayımlandı. 1951 yılında yazdığı ‘Benim Doktorum’ adlı kitabı, Coşkun Film tarafından bin 500 liraya satın alınır ve ‘Esrarengiz Aşk’ adıyla filme çekilir.

KÜTÜPHANESİ HAZİNE GİBİ

Ünlü yönetmen Tunç Başaran ile tiyatro ve sinema oyuncusu Meriç Başaran’ın da annesi olan Başaran’ın, ‘Sonbaharımda Bahar’ adlı şiir kitabında yazdığı ‘Unut Beni’ şiiri damadı Cem Karaca tarafından bestelenir. 73 yıldır aralıksız yazmaya devam eden Başaran, evindeki zengin kütüphanesiyle de dikkat çekiyor. Türk edebiyatının önemli isimlerinin yaklaşık 60 yıl önce imzaladığı kitaplar, kütüphanenin başköşesinde yer alıyor. Başaran’ın kitaplığında, Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Kemal Çağlar, Refik Halid Karay, Elif Naci gibi yaşamını yitirmiş ünlü yazarların imzalı kitapları yer alıyor.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Roman türü dışında şiir, öykü ve radyo piyesleri de yazan Başaran’ın “Aşk Sadakattir” adlı ilk radyo piyesinde Sadri Alışık ve Aliye Rona gibi ünlü isimler oynar. Yazarın piyesleri hem Türkiye hem de Kıbrıs radyolarında oyunlaştırılır. Başaran, 2020 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından, ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülmüştü.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.