DOLAR 34,1136 0.28%
EURO 38,1216 0.14%
ALTIN 2.862,951,20
BITCOIN 2142340-0.29832%
Balıkesir
26°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Şeker Fabrikası gelecek döneme hazır

Şeker Fabrikası gelecek döneme hazır

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:14
Şeker Fabrikası gelecek döneme hazır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, geçtiğimiz yıl bölgede yapılan 30 bin ton pancar kapasitesini arttırmak için çalışmalar yaptığını belirterek “Gelecek yıl minimum 500 bin ton, maksimum 800 bin ton olacak şekilde planlamamızı hazırladık.” dedi.

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, göreve gelir gelmez fabrikanın röntgenini çekerek analiz yaptığını ve pancar ekimi için gelecek senenin planlamasının şimdiden belirlendiğini ifade etti. Göreve geldiğinde analizleri sonucu bölgenin en büyük sorununun hammadde olduğunu gördüğünü belirterek çiftçinin pancarla barışması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Hammadde neden yok? Çünkü çiftçi pancar ekmiyor, çiftçiyi barıştırmamız lazım. Çiftçinin neden pancar ekmesi gerektiğini çiftçimize anlatmamız lazım.” dedi. Pancar tarımının önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, çiftçilere pancar ekiminin önemini anlatmak yaptığı çalışmalardan şu şekilde bahsetti :

Biz şeker stratejik ürün derken altını doldurmamız lazım, bunu çiftçiye de anlatmamız lazım. Ne için şeker stratejik ürün? İşte biz köy köy gezerek, büyük toplantılar yaparak çiftçiye bunu anlattık. Neden pancar eksinler, diyelim ki bir diğer üründen 10 lira kazansan da, bundan 8 lira kazansan da bunun getirisi çok daha büyük. Bireysel olarak cebine kazanmada da ülkeye kazancı çok büyük. Biz bu ülkeyi seviyorsak bunu yapmamız gerekiyor. Nitekim başarılı olduğumuza inanıyorum.

KAOSUN KAYNAĞI HAMMADDE

Bölgede 80 bin dekarlık TİGEM arazilerin olduğunu ve 20 bin dekarının pancar tarımına elverişli olduğundan söz eden Erdoğan, “20 bin dekardan pancar ekimi yaptığınız zaman dört senede 80 bin dekar eder ve fabrikanın pancar sorununu çözeriz. 80 bin dekara ekim yaptığımızda 200 bin pancara tekabül eder. Bu da fabrikanın geleceğine sürdürülebilirlik ve tarım anlamında çok büyük bir katma değer sağlar.” dedi. Ülkede hammaddenin üretiminin önemli olduğunu ve üretilmediği halde şeker fiyatlarının artmasıyla kaos çıktığına değinen Erdoğan “Bugün nasıl ülkede şeker fiyatları artınca kaos çıkıyorsa, hammadde olmadan zaten üretemezsiniz, yani kaosun ana kaynağı o olur. Dolayısıyla bizim pancar ektirmek gibi bir sorumluluğumuz var.” diye konuştu.

HEDEF BÜYÜK

Köy köy gezerek pancar ekimini anlatacağını ve büyük projeler geliştireceğini söyleyen Erdoğan “Biz geldikten sonra ekim dönemi planlanmış olduğu için çok başarılı olamadık. Gelecek sene için 30 bin ton pancardan, minimum 500 bin ton pancara ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi. Türkiye’yi kurtaracak en önemli tarım sisteminin sözleşmeli tarım sistemi olduğunu savunan Erdoğan “Vatandaş diyelim ki bu sene buğday ekiyorsa, ikinci sene pancar ekecek, üçüncü sene domates, dördüncü sene mısır ekecek ve tekrar dönecek. Döndükçe pancarın münavebe özelliğinden dolayı pancar toprağı, tarlayı zenginleştirecek ve toprakta vitamini kalacak. Dolayısıyla kendisinden sonra ekilen üründe %20 ila %40 arası verim artışına sebep olacak. Bu bilinçli bir çiftçi için muazzam bir değer. Vatandaşlarımıza bunları anlatıyoruz, anlatmaya da devam edeceğiz.” dedi.

“24 SAATTE 10 BİN TON PANCAR KESMİŞ FABRİKA OLACAĞIZ”

Özel tarım şirketleriyle anlaştığını ve 2022-2023 dönemi için günlük minimum 7 bin 500 ton pancar keseceğinin önlemle altını çizen Erdoğan , “Proje bazında baktığımız zaman özel tarım şirketleriyle çalışarak anlaşmalar yapıyoruz. Çiftçi, buğdayını, domatesini, mısırını buralara verirken pancarını verecek. Bu anlaşmaları yaptık ve toplantılar da devam ediyor. Günlük işletme bazında minimum 7 bin 500 ton pancar keseceğiz. Yani bu bir hedef ama hayal değil, biz 24 saatte 10 bin ton pancar kesmiş olacağız, Susurluk Şeker Fabrikası olarak. Daha önce bunu Ereğli Şeker Fabrikası, Ilgaz Şeker Fabrikası, Eskişehir Şeker Fabrikası başardıysa, biz donanım olarak onlardan geride değiliz, 24 saatte 10 bin ton pancar kesmiş fabrika olacağız.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit PEKTEZEL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP