DOLAR 34,0955 0.19%
EURO 38,0826 0.01%
ALTIN 2.832,750,15
BITCOIN 21469614.49586%
Balıkesir
23°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
80. Olamadık, 100’e Girecek Miyiz?

80. Olamadık, 100’e Girecek Miyiz?

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:37
80. Olamadık, 100’e Girecek Miyiz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bandırma’nın uzun yıllar süren hayali, il olmak! Ülkemiz gündeminde ne zaman il sayısının artması konuşulmaya başlansa, ismi her zaman en üst sıralarda anılmasına rağmen bu hayal bir türlü gerçekleşmedi.

2023 Genel seçimleri sonrasında önemli gündem maddelerinden biri olan Cumhuriyetin 100. yılında il sayısını 100’e çıkarılması konu olunca bir çok ilçe heyecana kapıldı. Bunlardan biri de Bandırma’mız oldu.

90’lı yıllarda “80 plakalı il olma”  hayaline çok yaklaşıldığı düşünülüyordu. Ancak bu plakaya bugünkü gündemi yaratan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye sahip olmuştu.

Bu sefer hayali gerçekleşecek 19 ilçe olacak.

Geçen yıllar içerisinde bir çok ilçenin, artık ilçe boyutlarının çok üzerine çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, il olmanın yasal şartları neler? Nüfusun 100 bini geçmesi ve il merkezinden 30 kilometre uzakta olmak. Bu şartlar zaten aday olan tüm ilçelerde mevcut.

Burada önemli olan bu kararı alacak siyasi iradenin kriterleri ve bakış açısı. Bu değerlendirme yapılırken neler gözetilecek?

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, konumu itibariyle ülke ve bölgesi içinde sosyal ve ekonomik anlamda ne ifade ettiği, eğitim ve sağlık açısından imkanları gibi bir çok gösterge değerlendiriliyor.

Gelin şimdi şehrimizin durumuna bakalım.

2022 resmi verilerine göre ilçemiz nüfusu 165 bin kişi ile Balıkesir merkezinin yaklaşık yarısı kadar ve Edremit ile başa baş. Kent nüfusunun bugün 200 binleri aştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bandırma, ülkemiz ekonomisinde  imalat sanayiinin yüzde 70’inin ve toplam gelirin yüzde 25’inin sağlandığı Marmara Bölgesinin merkez şehirleri İstanbul, Kocaeli ve ve İzmir’in kavşak noktası, Güney Marmara’nın üretim, tarım, ticaret, turizm ve uluslararası limanıyla  İstanbul’a direkt araç ve yolcu ulaşımının merkezidir.

Şehrin kendisi ve yakın çevresinin üretim gücü ile ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birinin yaşadığı Marmara Bölgesinin et, süt ve tarım ürünleri ihtiyacının çok önemli bir kısmını karşılamaktadır.

Eğitimde eksikleri de olsa Alanya ve Tarsus’tan sonra ilçe merkezinde Üniversitesi olan üç ilçeden biridir. Son yıllarda artan yabancı öğrenci sayısıyla sosyoekonomik olarak gelişmeye ve dünyayla entegre olma yolunda da ilerlemeye başlamıştır.

Mevcut ve gelişmekte olan – Üniversite bünyesinde ki Tıp Fakültesi gibi – sağlık altyapısı ile bölgesinin yükünü çekmektedir.

Kuş Gölü Festivali gibi çevre duyarlılığı artırma amaçlı uluslararası bir etkinlik ile de çevre bilinci ve sosyal hayat adına da olumlu faaliyetleri ile ön plana çıkıyor.

Ancak şehirleşme açısından durumumuz pek parlak değil. Şehrin altyapısı için uzun zamandır artan nüfus ve imar alanları ile doğru orantılı yatırım yapılmadığı herkesin malûmu. Yeni ve geniş alternatif şehir içi yol üretilememesi, transit karayolu geçişini rahatlatacak alt ve üst geçitlerinin yetersizliği, eski teknoloji tren ile İzmir’e hala 6 saatte ulaşılması, temiz ve pis su  için ancak günlük çözümlerle pansuman yapılması ve yoğun ve plansız göç alınması gibi eksiklerimiz var.

Sorunlarımızın çözümü için merkezi yönetimden ve Büyükşehir Belediyesi’nden yeterli maddi ve manevi desteğin verilmediği açık bir gerçek. Ancak şehrimiz yetkili makamlarının da yapmaları gereken çok şey olduğunu söylemek yanlış olmaz.

    İL OLURSAK NELER DEĞİŞEBİLİR?

Öncelikle Valiliğin teşkil edilerek kurulacak bir çok idari birim ile sorunların çözümü için  personel ve merkezi bütçeden daha fazla kaynak sağlanacak, Belediye gelirlerinden  Büyükşehir’e pay vermeyerek daha büyük bütçeye sahip olacak,  yerinden ve etkin çözümler üretilebilecektir. Nüfus artacak, arsa ve konutların değeri ve dolayısıyla maliyeti ile birlikte şehrin tanınırlığı,  turizm ve ticaret kapasitesi artacaktır. Vatandaşlar resmi işlemler için şehir dışına gitmekten kurtulacaktır.

Bandırma’nın gelişimine önemli bir eşik atlatacağı ve büyük katkı sağlayacağı tartışma götürmez bir gerçektir.

Halkımız adına umuyoruz ki bu bir hayal olmaktan çıkar ve Bandırma‘mızın  bir yıldız olarak parlayacağı bir  gelecek gerçek olur.

BALIKESİR VALİSİNE AÇIK MEKTUP

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP