DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2146749-0.59481%
Balıkesir
23°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
İnsanlar içiyor, kuşlar ölüyor!

İnsanlar içiyor, kuşlar ölüyor!

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:22
İnsanlar içiyor, kuşlar ölüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada toplanan çöplerin yüzde 30’unu sigara izmaritleri oluşturmasına rağmen insan üretimi en masum atık olarak değerlendiriliyor. Her yıl ortalama 1 milyon kuş sigara izmariti yuttuğu için ölüyor.

4.5 TRİLYON SİGARA İZMARİTİ DOĞAYA ATILIYOR!

Evde, ofiste, sokakta tükettiğimiz atıkların çöplerini gelişi güzel atmak yanlış ve ayıp olarak görülmesine rağmen, izmaritlerin yere atılması kitlesel olarak normal kabul ediliyor. Çoğu içicinin neredeyse hiç düşünmeden yere attığı izmaritleri çocuk parkları, okul bahçeleri, sahil gibi her alanda görmek mümkün. Göz ardı ettiğimiz fakat arkasında dağ gibi zarar görünen bu durum doğal yaşamı zehirliyor. Her yıl 4.5 trilyon sigara izmariti doğaya atılıyor bu da 750 kilo atık demek. Toplanan çöplerin tamamının yüzde 30’u izmaritlerden oluşuyor. Bitkilerin gelişiminden, oksijen seviyesinin azalmasına, ekolojik çeşitliliği tehdit etmesinden, binlerce metreküp suyun kirlenmesine neden olan küçük ve zararsız görünen izmaritler, 600’den fazla deniz canlısını da yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakıyor.

HER YIL 1 MİLYON KUŞ SİGARA İZMARİTİ YUTTUĞU İÇİN ÖLÜYOR!

İzmaritlerin içinde bulunan selüloz ve plastik cisimler parçalanmadıkları için doğada yıllarca çözünmez halde kalırken, her yıl 1 milyon kuş atılan izmaritleri yuttuğu için ölüyor. Orman yangınlarının çoğu ise söndürülmemiş ya da söndü sanılarak atılan izmaritler yüzünden meydana geliyor. Toplumun izmaritin yere atılmasıyla çok sık karşılaştığı için durumu normalleştirdiğine dikkat çeken Psikolog Murat Yanmaz bunun da toplumsal kabulü hızlandırdığının altını çizdi. Yanmaz; “Kapalı alanda hem sigara içmek hem de izmariti yere atmak tepkiye neden olur ancak açık alanda çok fazla insanın sigara içip yere atması anormal bir durum olmasına rağmen normal olarak değerlendirilebilir. Sonuçta milyonlarcası atarken bir kişi atmış atmamış ne fark eder diye düşünülür.” diye konuştu.

“BİLİNÇLENDİRİCİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

İzmaritleri yere atmanın bilgi ve davranış problemi olarak ele almadan çözüme kavuşturmanın mümkün olamayacağına değinen Yanmaz, “Caydırıcı bir cezası olmadan bu sorundan kurtulmanın, en azından bir bilinç yaratmanın yolları var mıdır sorusuna cevap bulmamız gerekiyor. İzmaritleri yere atmanın sosyal kabul edilebilir bir davranış olmasının aksine bilinçlendirici çalışmaların yapılması ve daha duyarlı olunmasıyla oluşan bu zararları en aza indirgeyebiliriz” dedi.

HABER/FOTOĞRAF: Fatma DUYMAZ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP