DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21484690.12979%
Balıkesir
20°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Ceviz üreticisinin laboratuvar isyanı

Ceviz üreticisinin laboratuvar isyanı

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:19
Ceviz üreticisinin laboratuvar isyanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bandırma Ticaret Borsası(BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Sahil Yenice’deki ceviz fidanı üreticilerinin Doku Kültür Laboratuvarı sorununun çözülememesinin ülkenin 2023 hedefleriyle örtüşmediğini söyledi.

Yılda ortalama 12 milyon ceviz fidanının üretildiği Sahil Yenice’de, üreticiler Doku Kültür Laboratuvarı olmaması nedeniyle AB ülkelerine ihracatta sıkıntı yaşıyor. Türkiye’nin ceviz fidanı üretiminin yüzde 95’ini tek başına karşılayan üreticiler AB’ye ihracatın devam edebilmesi için yetkililerden “Doku Kültür Laboratuvarı” istiyor. BTB Başkanı Halit Sezgin, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Kosova, Azerbaycan, Rusya, İngiltere, Sırbistan ile Romanya’nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 33 ülkeye ihracatın devam edebilmesi için acil olarak Doku Kültür Laboratuvarı’nın kurulmasına ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.

“DOKU LABORATUVARI KONUSUNDA SOMUT ÇALIŞMA YOK”

Borsa olarak, TOBB Balıkesir İli Akademik Danışmanı Prof. Dr. Metehan Yılgör ve aşılı ceviz fidanı üreten üyelerinin katılımıyla doku kültürü araştırma komisyonu kurduklarına değinen Başkan Sezgin, “Komisyonumuz sektörün yaşadığı sıkıntının bir an önce çözüme kavuşturulması için görüşmeler yapmış, hazırlamış olduğu dosyayı Tarım Bakanına, Bandırma ziyareti esnasında teslim etmiştir. Dünya gazetesi yazarlarından Rüştü Bozkurt da sektörün sorunlarını yerinde incelemek için Sahil Yenice köyünde üreticilerle buluşmuş ve konunun önemini köşesine taşımıştır. Yapılan tüm girişimlere rağmen doku kültürü laboratuvarının kuruluşu için herhangi bir somut çalışma ne yazık ki yapılmamıştır” dedi.

“ÜLKENİN 2023 HEDEFLERİYLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Ceviz fidanının merkezi konumundaki kırsal Sahil Yenice mahallesinin göç vermeyip, göç aldığının önemle altını çizen Sezgin, üreticinin sıkıntısının giderilememesinin ülkenin 2023 yılı hedefleriyle örtüşmediğini söyledi. Sezgin, “Bir yandan köylerdeki nüfusun artırılmasını teşvik eden desteklemeler yapılırken, bir yandan da aşılı ceviz fidanı üretimi sebebiyle sürekli göç alan bir köyün sıkıntısının giderilemiyor. Borsa olarak konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da ileterek takipçisi olacağız” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP