DOLAR 34,1039 0.22%
EURO 38,1282 0.11%
ALTIN 2.842,110,46
BITCOIN 21590072.06624%
Balıkesir
20°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
“Hayatımız risk altında”

“Hayatımız risk altında”

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:18
“Hayatımız risk altında”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÜMÇED Bandıma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, Marmara Denizi ve denizi besleyen dereler ve göllerin büyük bir kirlilikle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Bandıma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, Marmara Denizi’nin , gölleri ve derelerinin temizliğinin tehdit altında olduğuna dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Mutlu, Balıkesir Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan çalışma ekibinin yaptığı araştırmaya göre müsilajın yanında Bandırma ve Erdek körfezlerinden alınan numune örneklerinde cıva, kadmiyum, bakır, çinko gibi toksik element zenginleşmelerine rastlandığının bilgisini verdi.

Ağır metaller ve cıvanın insan sağlığını tehlikeye attığını belirten Mutlu, “Denizlerde yaşayan kabuklu canlıların ve balıkların vücutlarında birikerek bunları yiyen insanlara geçmekte, bu durumdan insan sağlığı olumsuz etkilenmekte, hasta insan sayısı ve kanserli hasta sayısı da giderek arttırıyor. Bugün Türkiye’de yaşayan her beş kişiden biri kanser hastalığına yakalanmaktadır. Ülkemizde 2020’de 132 bin 816 erkek, 101 bin 018 kadın kanser hastalığına yakalanmıştır.” diye konuştu.

“ACİLEN BİR DENETİM SAĞLANMALI”

Marmara Denizi’nde görülen kirliliğin bir benzerinin Manyas Kuş Gölü ve onu besleyen derelerde yaşandığını ifade eden Mutlu, Balıkesir Üniversitesi’nin hazırladığı Manyas Kuş Gölü ve onu besleyen derelerdeki su kirliliği raporunu o zamanki adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığından alarak kamuoyuyla dört kez paylaştığını ve toplumda bilinç ve tepki oluşturmanın yanında, ilgililerin de konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapmalarını istediğini şu sözlerle aktardı.
“Bugün hepinizin bildiği gibi Manyas Kuş Gölü havzasında geniş bir alanda tarımsal üretim yapılmaktadır. Araziler üzerinde çeltik, mısır, şeker pancarı, ay çiçeği vb. ürünler ekilmekte, bu tarım alanları çok kirli derelerin suyuyla ve Göl suyuyla sulanmaktadır. Yine verimin düşmemesi için çok miktarda azot, fosfat ve tarım ilacı kullanılmakta, bunlar da drenaj yoluyla Göl’e ulaşmaktadır. Bu zehirli sularla sulanan tarım ürünlerini, yaş sebze ve meyveleri yine vücutlarında toksik madde bulunduran ve Göl balıklarını ve kabukluları yiyen, başta Bandırmalılar, Manyaslılar, Gönenliler, Erdekliler olmak üzere Güney Marmara’da yaşayan yüzbinlerce insan da çeşitli hastalıkların yanında kanser hastalığının da pençesine düşmektedirler. İlgili Bakanlıklar, Valiler, Bölge ve İl Müdürlükleri acil eylem planlarını derhal devreye sokmalı, uygulamalı gereken önlemleri almalıdırlar. Konuyla ilgili belediyeler, üniversiteler, odalar, çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidilmeli, etkin bir denetim sağlanmalı, yapılan ve yapılamayan işlerle ilgili halk aydınlatılmalı ve bilgilendirilmelidir.”

“ZEYTİNLİKLERİMİZ ŞİMDİLİK KURTULDU”

Mutlu, Enerji Bakanlığının 1 Mart 2022’de çıkardığı bir yönetmelikle zeytinlikleri maden işletmelere açılmasa karşı, GÜMÇED, Bandırma Demokrasi Platformu Bileşenleri ve Edincikli zeytin üreticileriyle birlikte Edincik’te bir yürüyüş ve basın açıklaması yaparak yönetmeliğin iptalini istemelerinin ardından yargıtayın açılan iptal davalarını haklı bularak zeytin yönetmeliğinin yürütmesini durdurduğunun bilgisini verdi. Mutlu, “Zeytinliklerimiz şimdilik kurtuldu. Ancak bu maden lobisinin amacından vazgeçmeyeceğini de biliyoruz. Dün olduğu gibi bugün de ve yarın da doğamıza, havamıza, suyumuza, zeytinimize, ormanımıza, denizimize, gölümüze, derelerimize ve bu ekosistemde yaşayan bütün canlılara sahip çıkacağımızı onları savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini bir kez daha belirtiyoruz. “Bu duygu ve düşüncelerle konuşmamı sonlandırırken, temiz çevre, temiz toplum, sağlıklı insan ve sürdürülebilir bir yaşam için herkesi birlikte olmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Güney Marmara Medya Derneği Başkanlığına görevine getirilen Tufan Dalgıç’a ve GÜMÇED yönetim kurulu asil üyeliğine gelen Cumali Söylemez arkadaşımıza da başarılar diliyoruz. “şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP