DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147012-0.45055%
Balıkesir
20°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Ada karası üzümü coğrafi işaret alma yolunda

Ada karası üzümü coğrafi işaret alma yolunda

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:19
Ada karası üzümü coğrafi işaret alma yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erdek Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Turizm Kurulu Başkanı Mimar Özlem Sarı Erdek ve Kapıdağ Adası bölgesinde bulunan ticari gelişmeler ve Ada Karası Üzümü hakkında konuştu.

Erdek Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Turizm Kurulu Başkanı Mim. Özlem Sarı, Mor Soğan ve Marmara Mermeri’nden sonra Şaraplık Ada Karası Üzümü için de Coğrafi işaret alma sürecini başlattı.

Geçtiğimiz dönemlerde E.T.O. Başkanı Özlem Sarı’nın çabaları sonucunda önce Marmara Mermeri daha sonralarda Kapıdağ Mor Soğanı Bölgenin Coğrafi İşaretleri olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yaz başında Avşa Adası Adakarası üzümünün de coğrafi işaretler arasında yer alması için çalışmalara başladı. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması alanında yapılan çalışmalara Ada Karası Üzümü’nün de eklenmesi konusunda çalışmaların en iyi şekilde yürütülmesini sağlayan Özlem Sarı; “Kapıdağ Mor Soğanı Coğrafi işaret sürecine başlandıktan sonra üretim ve pazarlanmasının katlanarak artması üzerine Ada Karasının da bu süreçte zamanla aynı ilgiyi görmesini bekliyoruz.” dedi.

Başkan Sarı, Ticaret Odası olarak bir ürünün koruma altına alınması için coğrafi işaret olarak tescillenip var olduğunu beyan eden belgeyi almanın yanında bu ürünün zamanla büyütülüp geliştirilmesi, üretiminin artması, piyasada daha çok yer alması ve ürünün katma değerde kullanılması adına da çalışma yapılması, en azından bu çalışmaların yolunun açılması gerektiğini söyledi. Bölgede yetişen Ada Karası Üzümü hammaddesi üzüm olarak da işlenmiş hali şarap olarak da bu tescillenmiş değerli ürünler arasında yer alması için coğrafi işaret alıması gerektiği, aynı zamanda da endemik türden olan ve Erdek bölgesinde yetişen ıhlamurun da coğrafi işaret alma yolunda önünün açık olduğu belirtildi.

Ürünlerin en sağlıklı üretiminin nasıl olması gerektiği konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi için adımlar atıldı.Bu girişimin öncüsü olan Sarı; “Trakya bölgesindeki bir enstitü ile çalışıyoruz. Bu uzun bir süreç ve üreticilerin, budama, ekim ve üretim ile ilgili eğitimleri alması ve bu süreçlerin en kısa sürede sorunsuz tamamlanması gerekiyor.”
İlk önce bölge daha sonra Türkiye ve ününün sınırları aşarak Avrupa coğrafyasında da ürünün katma değer olarak artış sağlaması hedefler arasında… Avrupadan çok talep gören Ada Karası üzümünün bölgedeki ekim yetersizliğinden dolayı bu talebi karşılayamadığını ve önümüzdeki senelerde yeterli ekim alanlarının sağlanmasıyla bu talepleri karşılayabilecek duruma gelmek için çalışacaklarını söyledi.

Erdek Ticaret Odasının ileriye dönük hedefleri arasında Erdek ve Kapıdağ Yarımadasında üretilen zeytin ve zeytinyağını ve bu ürünün üreticileri olan küçük kobileri destekleyerek markalaşmasını sağlamak ve bu konuda kobilerin fuarlarla eğitim almalarına önayak olmak olduğu ifade edildi.

Haber: Nur Uysun

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.