DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Ahmet Mekin Kimdir? İstanbul’un Değeri, Türk Sinemasının Efsanesi

Ahmet Mekin Kimdir? İstanbul’un Değeri, Türk Sinemasının Efsanesi

Ahmet Mekin, 6 Ağustos 1932'de İstanbul'da doğmuş, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biridir. Kariyerine manifaturacılıkla başlayan Mekin, spor alanındaki talihsizliklerinin ardından sinemaya yönelmiş ve 200'e yakın filmde rol almıştır.

ABONE OL
Temmuz 19, 2024 12:20
Ahmet Mekin Kimdir? İstanbul’un Değeri, Türk Sinemasının Efsanesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ahmet Mekin’in Hayatı ve Kariyeri

İstanbul’da Doğdu

Ahmet Mekin, 6 Ağustos 1932 tarihinde İstanbul’da doğdu. Aslen Kars’lı olan Mekin’in gerçek adı Ahmet Kurtdereli’dir. Arkadaşları, uzun boyundan dolayı ona “Filiz Ahmet” lakabını takmıştır. İş hayatına manifaturacılıkla başlamış, ancak spor alanında da kendini denemiştir.

Spor Hayatı

Güreş sporuna başlayan Ahmet Mekin, usta olduğu sırada kaburga kemiklerini kırarak sporu bırakmak zorunda kalmıştır. Sonrasında kayak sporuna ilgi duyan Mekin, bu sporu da belini incitmesi nedeniyle bırakmıştır. Futbol hayatı da Bakırköyspor’da oynarken ayağından sakatlanmasıyla sona ermiştir.

Tiyatro ve Sinema Kariyeri

Bir süre Bakırköy Halkevi’nde amatör tiyatro oyunculuğu yapan Ahmet Mekin, “İttihat ve Terakki” oyununda sahne almıştır. Sinemaya geçişi ise yine bir Bakırköylü olan Kenan Pars’ın aracılığıyla olmuştur. 1957 yılında “Mahşere Kadar” adlı filmiyle sinemaya adım atmıştır.

Ahmet Mekin, “Selvi Boylum, Al Yazmalım” filmiyle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında yer almıştır. “Mahşere Kadar”, “Kavanozdaki Adam”, “Bir Yudum Su”, “Bugünün Saraylısı”, “Vurun Kahpeye”, “Ezo Gelin”, “Çiçek Abbas” gibi önemli filmlerde rol almıştır.

1978’den sonra ‘Denizin Kanı’, ‘Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep’ gibi pek çok televizyon filminde de oynamıştır. Sinemaya adım attığı 1956 yılından bu yana yaklaşık 200 filmde rol alan Ahmet Mekin, 1975 yılına kadar “jön” oynayıp, karakter oyunculuğuna kendi isteğiyle geçmiştir.

Ahmet Mekin, Türk sineması, İstanbul, oyuncu, sinema kariyeri, ödüller, Erdek, Balıkesir

Ahmet Mekin Kimdir İstanbul’un Değeri, Türk Sinemasının Efsanesi_1

Özel Hayatı ve Ödülleri

Ahmet Mekin, kendisi gibi oyuncu olan Şükran Sabuncu’yla (Şükran Kurteli) evlidir ve Zeynep Mekin ile Kezban Mekin adında iki kızı vardır. 1998 yılından bu yana Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı Ocaklar beldesinde sakin ve mütevazı bir hayat sürmektedir. Eşi Şükran Kurteli, 3 Şubat 2020 tarihinde vefat etmiştir.

Ahmet Mekin’in aldığı ödüller arasında, 1961’de İzmir Fuar Festivali’nde ‘En Başarılı Erkek Oyuncu’ ödülü, 1992’de 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, 2002’de 39. Altın Portakal Film Festivali’nde Yıldırım Önal Anı Ödülü, 2010’da 15. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Sinema Onur Ödülü, 2011’de 30. İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü ve 2018’de 25. Uluslararası Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü bulunmaktadır. Son olarak, 2019 yılında 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü almıştır.

Ahmet Mekin’in Hayatı ve Başarıları

Erken Dönem ve Sinemaya Giriş

Ahmet Mekin’in İstanbul’da doğup büyümesi, manifaturacılıkla başlayan iş hayatı ve spor alanındaki başarısız denemeleri onun sinemaya yönelmesinde etkili olmuştur. Amatör tiyatro oyunculuğu yaparken keşfedilmiş ve 1957 yılında sinema kariyerine başlamıştır.

Unutulmaz Filmler ve Televizyon Kariyeri

Mekin’in sinema kariyerinde yer aldığı filmler, Türk sinemasının önemli yapıtları arasında yer alır. “Selvi Boylum, Al Yazmalım” başta olmak üzere pek çok filmde unutulmaz roller oynamıştır. 1978’den sonra televizyon filmlerinde de rol alarak kariyerine devam etmiştir.

Ödüller ve Özel Yaşam

Ahmet Mekin, sinema ve tiyatro alanında pek çok ödül kazanmış, oyunculuk kariyerinde önemli başarılar elde etmiştir. Balıkesir’in Erdek ilçesinde sakin bir yaşam süren Mekin, huzurlu bir hayat sürdürmektedir.

Ahmet Mekin, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak, sanat hayatına değer katan çalışmaları ve başarılı kariyeri ile hatırlanmaya devam etmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.