DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara ve Şam Arasında Diplomasi Trafiği

Geçen haftadan bu yana Suriye ile yeni bir dönem başlatma olasılığı gündemde. Şam ve Ankara arasındaki diplomasi trafiği, istihbarat seviyesinden daha üst bir seviyeye çıkarılabilir mi? Bu konuda gazeteci Metan Demir, Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni Özay Şendir ve Ekonomist Doç. Dr. Levent Yılmaz görüşlerini paylaştılar.

Rusya’nın Rolü

Özay Şendir, Suriye’nin kararlarını Rusya’nın etkilediğini belirterek, “Suriye adına karar verecek olan Esad değil, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’dir” dedi. Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin bu yüzden önemli olduğunu vurgulayan Şendir, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin belirleyici olacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin sınırlarını koruma talebinin altını çizdi.

Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi

Metan Demir ise, Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Esad’ın davet edilme olasılığını değerlendirerek, “Eğer böyle bir şey olursa, ilişkilerin daha iyi bir seviyeye gelmesi için bir adım olabilir” dedi. Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerinin yeniden başlamasının Mısır örneğiyle benzerlikler taşıdığını belirtti.

Ekonomik ve Güvenlik Açısından Değerlendirme

Levent Yılmaz, Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerinin düzelmesinin ekonomik ve güvenlik açısından önemli olduğunu vurguladı. “Türkiye, sınır ötesindeki her geçen saatin döviz cinsinden maliyetini ödüyor. Suriye kendi sınırlarını koruyabilir hale geldiğinde, Türkiye zaten oradan çekilecektir” dedi.

İki Ülkenin Geleceği

Uzmanlar, Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin yeniden başlamasının zaman alacağını ve Rusya’nın tutumunun belirleyici olacağını düşünüyor. Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde yapılacak görüşmelerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından kritik öneme sahip olacağı belirtiliyor.

Özay Şendir’in Değerlendirmesi

Şendir, “Rusya’nın Türkiye ile ilgili bir karın ağrısı var. Putin’in Türkiye ziyareti ve terör örgütünün Suriye kolunun seçim yapma çabası Moskova’nın derin sessizliği, Rusya’nın bu konudaki tutumunu gösteriyor” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki terör yapılanmalarına karşı tutumunun net olduğunu vurguladı.

Metan Demir’in Yorumları

Demir, “Türkiye Suriye ile ilişkilerini yeniden başlatmak istiyor, ancak bu sürecin birçok parametresi var. İran ve Rusya’nın etkisi göz ardı edilemez” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin geçmişte Suriye ile ilişkilerinin çok iyi olduğu dönemlerde bölgenin kalkındığını ve sınır kapılarının hareketlendiğini belirtti.

Ankara,Şam,Diplomasi Trafiği,Rusya,Şangay İşbirliği Örgütü,Ekonomi,Güvenlik,Esad,Türkiye-Suriye İlişkileri

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.