DOLAR 34,0389 -0.12%
EURO 38,0783 0.36%
ALTIN 2.831,381,03
BITCOIN 21528705.64017%
Balıkesir
20°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem: Peki “arabulucu” ücreti ne kadar?

Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem: Peki “arabulucu” ücreti ne kadar?

ABONE OL
Haziran 30, 2024 23:13
Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem: Peki “arabulucu” ücreti ne kadar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu ‘arabuluculuk’ uygulaması 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girdi. İlk gün, arabulucuya başvuran kişi sayısı 494 olarak kaydedildi. Bu istatistiklere göre, arabulucuya başvuran uyuşmazlıklar arasında kira uyuşmazlıkları ilk sırayı aldı. Peki “arabulucu” ücretleri ne kadar?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması ile ilgili, “Kira uyuşmazlığında 438 başvuru, ortaklığın giderilmesi ve uyuşmazlıklardan kaynaklı 19, kat mülkiyeti anlaşmazlıklarında 32, komşuluk hukuku anlaşmazlıklarından 4, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 1 başvuru olmuş. Arabulucu zemini hazırlayacak, onlara bir çözüm önerisi sunmayacak. Onlar kendi çözümlerini kendileri bulacaklar. Kendileri birbirlerine ne istediklerini söyleyecekler ve üç haftada bunu bitirecekler, bir hafta ilave süre, 4 haftada. Arabuluculuk görüşmeleri sonucu anlaşma sağlanamazsa Dava açılabilecek” ifadelerini kullandı. 

Peki “arabulucu” ücretleri ne kadar?

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, arabuluculuk hizmetlerinde uygulanacak ücretlendirme tarifesi merak konusu oldu. Ev sahipleri ve kiracılar, Adalet Bakanlığı tarafından her yıl belirlenen Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre ücret ödemek zorunda kalacaklar. Arabulucu hizmetinde taraflar anlaşma sağlayamazsa, devlet ilk iki saatlik ücreti karşılıyor. Bu tarifeye göre, arabulucunun saatlik ücreti 400 TL olarak belirlenmiş. Eğer taraflar anlaşma sağlarsa, arabulucu iki saatlik hizmet için ev sahibi ve kiracıdan toplamda 1600 TL ücret alacak. Örneğin, tahliye talebiyle başvurulan bir arabuluculuk sürecinde, iki saat içinde anlaşma sağlanırsa her iki taraf da 800 TL ödemekle yükümlü olacaklar.

Haber: Zehra Ezgi GÜREL

Filenin Efeleri, Avrupa Şampiyonası’nda ilk galibiyetini aldı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.