DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154061-0.14556%
Balıkesir
23°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Balıkesir basın tarihi yeniden yazılacak

Balıkesir basın tarihi yeniden yazılacak

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:16
Balıkesir basın tarihi yeniden yazılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koleksiyoner Gazanfer İbar’ın, Fatih’te bir sahafta bulduğu milli mücadele döneminin kayıp gazetesi “İstanbul’a Doğru” Balıkesir basın tarihini değiştirecek. Milli Mücadele döneminde önemli bir rol üstlenen ve Balıkesir’de basılan Ses, Doğru Söz, İzmir’e Doğru gazetelerine Bandırma’da basılan İstanbul’a Doğru Gazetesi de eklendi.

136 yıl önce Karesi Gazetesi ile başlayan ve milli mücadele döneminde destan yazan Balıkesir basınının tarihi yeniden yazılacak. Atlas Tarih Dergisi Yazarı Koleksiyoner Gazanfer İbar tarafından tesadüfen bulunan İstanbul Doğru gazetesiyle birlikte milli mücadele döneminde Balıkesir’de basıldığı bilinen gazete sayısı üçten dörde yükseldi. Gazetenin 2’nci ve 3’üncü sayılarını Fatih’te bir sahafta tesadüfen bulduğunu söyleyen Koleksiyoner İbar, gazetenin Milli Mücadele’nin sembol gazetesi İzmir’ Doğru ile aynı çizgide olduğunu söyledi.

“MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN TELGRAFINI YAYINLAMIŞLAR”

Gazetenin basım yerinin Bandırma Yalı Caddesi Ümit Matbaası olarak görüldüğünün altını çizen İbar, gazetenin alt başlığının İzmir’e Doğru’da olduğu gibi “Hareket-i Milliyenin Hadim ve Mürevvecidir” yazılı olduğuna dikkat çekti. İsmini İstanbul’un kurtuluşu ana fikrinden aldığına değinen İbar, 6 Mayıs 1920 tarihli gazetenin 3’üncü sayısında “Tebligat-ı Resmiye” başlığı ile Mustafa Kemal Paşa’dan gelen bir telgrafa yer verildiğini dile getirdi.

“MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ ÇIKARMIŞ OLABİLİR”

Gazetenin sayfalarında Kuva-yi Milliye’den, cephelerden haberlere yer verildiğinin anlatan İbar, “İstanbul’a Doğru gazetesinin gayrı resmi olarak Bandırma Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından çıkartılmış olma ihtimali yüksektir. İsmail Hakkı Bey ve Süleyman Sudi Bey hakkında daha fazla bilgi bu cemiyet hakkında yapılacak çalışmalarla ortaya çıkarılabilir zannediyorum. Gazetelerde başka imzalı makale yok. 3’üncü sayıdaki İstanbul’a Doğru’nun çıkış gayesini anlatan kısa yazının altında “Müdüriyet” imzası bulunuyor. Bu da kollektif bir sahibiyet olabileceğini kuvvetlendiriyor” diye konuştu.

“SAHAF SATARKEN ÇOK NADİR BİR ESER OLDUĞUNU SÖYLEDİ”

Gazeteyi satan sahafın çok nadir bir eser olduğunu söyleyerek ona göre fiyatlandırdığını dile getiren İbar, “Eve gidince derhal araştırdım ve İstanbul’a Doğru’nun bilinmeyen bir milli mücadele gazetesi olduğunu anladım. Yeni bir keşif her zaman heyecan vericidir. Maalesef matbuat tarihi konusunda çok az çalışma var. Ülkemiz bu konuda çok ama çok eksik o sebepten hala pek çok kayıt altında olmayan kitap, dergi bulmak mümkün. Üniversiteler mutlaka matbuat tarihi konusuna el atmalı” dedi.

“MİLLİ MÜCADELEDE DİRENİŞİN SEMBOLÜ OLDULAR”

Milli mücadele döneminde basılan gazetelerin halkın moral ve maneviyatını yükselttiğine dikkat çeken İbar, o dönemki gazetelerin yarattığı umutla direnişin sembolü olarak değerlendirilmesi gerektiğinin önemle altını çizdi. İbar, “Milli mücadele ile ilgili haberler de büyük önem taşımaktaydı ve mutlaka okuyanların okumayanlara dahi anlatacağı nitelikteydi. Örneğin kahvehane sohbetlerinde bu haberlerin konuşulduğuna şüphem yok. Dolayısıyla tüm diğer milli mücadele gazeteleri gibi İstanbul’a Doğru’da Kurtuluş Savaşımızda büyük bir işlev görmüştü” şeklinde konuştu.

 

ÖZEL RÖPORTAJ: Belit PEKTEZEL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.