DOLAR 34,0007 0.29%
EURO 37,8289 0.58%
ALTIN 2.820,160,39
BITCOIN 1968226-3.43301%
Balıkesir
25°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Başsız Astronot Heykeli: Gizemli Bir Urartu Buluntusu

Başsız Astronot Heykeli: Gizemli Bir Urartu Buluntusu

1973 yılında Van'da bulunan ve Urartulara ait olduğu düşünülen başsız astronot heykeli, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmek yerine kaldırıldı. Zecharia Sitchin’in ilgisini çeken bu heykel, yıllar süren tartışmalara neden oldu.

ABONE OL
Temmuz 7, 2024 17:24
Başsız Astronot Heykeli: Gizemli Bir Urartu Buluntusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1973 yılında Van’da yapılan bir kazıda, Urartulara ait olduğu düşünülen başsız bir astronot heykeli bulundu ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi. Ancak bu heykel, sergilenmek yerine kadife bezlere sarılarak saklandı. O dönem Türkiye’de yayımlanan ‘Bilinmeyen’ dergisi, bu durumu gündeme getirdi ve heykelin bir roket içinde başsız bir astronotu andırdığını belirtti.

Heykelin Gizemi ve Tepkiler

Heykelin keşfi, Alman dergilerinde de yer bulunca, dünyaca ünlü Sümerolog Zecharia Sitchin’in ilgisini çekti. Ünlü Alman dergisi Magazin 2000, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne heykelin neden sergilenmediğini sordu. Müze, heykelin ait olduğu dönemin tarzını yansıtmadığını ve bir uzay kapsülünü andırdığı için sahte olduğunu düşündüklerini belirtti.

Zecharia Sitchin’in Ziyareti

Zecharia Sitchin, heykeli görmek için İstanbul’a geldi ve dönemin Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. Alpay Pasinli ile görüştü. Müdür, heykelin alçı kalıba dökülmüş olabileceğini ve sahte olduğunu ısrarla belirtti. Ancak Sitchin, alçı kalıpların birleşim çizgilerinin olmadığını ve heykelin malzemesinin hafif olmasının, alçı ile mermer tozu karışımından yapılma ihtimalini düşündürdüğünü ifade etti.

Sitchin, küçük heykelciklerin yumuşak kayalardan yapılmasının normal olduğunu, sert taştan küçük heykel yapmanın ise imkânsız olduğunu belirterek karşı çıktı. Dr. Pasinli ise, dünyada benzer başka örnekler görülmeden heykeli sergilemeyeceğini söyledi.

Belgeler ve Karşılaştırmalar

Sitchin, Meksika’daki benzer bir heykelin resimlerini ve belgelerini müzeye gönderdi. Bunun üzerine, Dr. Pasinli, heykelin sergilenmesine karar verdi ve Ekim 1977’de heykel müzede sergilenmeye başlandı. Ancak bu durum uzun sürmedi ve Dr. Pasinli’den sonra gelen müdür, heykeli tekrar sergiden kaldırarak depoya gönderdi.

Tartışmalar ve Sitchin’in Kitabı

Zecharia Sitchin, bu olayı ‘The Earth Chronicles Expeditions’ adlı kitabında anlattı. Kitabında, Türkiye’de modernleşme çabalarına rağmen bazı zihniyetlerin hala değişmediğini ve bu durumun heykel meselesinde de görüldüğünü belirtti. Sitchin, heykelin Giza Piramitleri kadar değerli olduğunu ve sergilenmesi halinde birçok turistin İstanbul’a geleceğini ifade etti.

Anahtar Kelimeler

Urartu heykeli, başsız astronot, Zecharia Sitchin, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Bilinmeyen dergisi, Magazin 2000, Sümerolog, Meksika heykeli, tarih öncesi heykeller, Dr. Alpay Pasinli

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.