DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18471370.93946%
Balıkesir
23°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Bin Yıllık Siyez Buğdayı Çiftçilerin İlgi Odağı Oldu

Bin Yıllık Siyez Buğdayı Çiftçilerin İlgi Odağı Oldu

Kayseri Kültepe'de yapılan kazılarda bulunan bin yıllık Siyez buğdayı tohumları, yüksek verimi ve düşük maliyeti ile dikkat çekiyor. Diyarbakırlı çiftçiler, bu ata tohumunu ekerek büyük başarı elde etti.

ABONE OL
Temmuz 17, 2024 16:09
Bin Yıllık Siyez Buğdayı Çiftçilerin İlgi Odağı Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Kültepe kazılarında bulunan bin yıllık Siyez buğdayı tohumları, arkeolojik bir keşiften tarımın gözdesi haline geldi. Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlatılan üretim denemeleri sonrasında, Diyarbakırlı çiftçilerin de ilgisini çeken bu buğday türü, yüksek verimi ve düşük maliyeti ile dikkat çekiyor.

Diyarbakırlı Çiftçilerin Başarısı

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Mermer Mahallesinde çiftçilik yapan Özkan Yıldırım, Siyez buğdayının diğer buğday türlerine kıyasla çok daha verimli ve ekonomik olduğunu belirtti. Yıldırım, ekim sırasında buğdayın verimliliğini test etmek için farklı bölgelerde denemeler yaptıklarını ve her bir denemede başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydetti.

Siyez buğdayı, ata tohumu, yüksek verim, düşük maliyet, Diyarbakır, tarım, ziraat, saman üretimi, ihraç ürünü

Bin Yıllık Siyez Buğdayı Çiftçilerin İlgi Odağı Oldu_1

Maliyet ve Verim Karşılaştırması

Özkan Yıldırım, Siyez buğdayının diğer buğday türlerine kıyasla maliyetinin daha az, veriminin ise çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Kazı çalışmasında bulunan buğday ekildiğinde, boy ve başak olarak farklı olduğu görüldü. Her bölgeye bir avuç tohum dağıtıldı ve biz de 100 kilogram tohumla 250 dönüme ekim yaptık. Ayrı bölgelerde de 150 dekar ekim yaparak yağışa göre verimi gözlemledik. Siyez buğdayı, diğerlerine göre her başakta 250 ile 160 arası dane tutuyor ve dekara bin 200 kilogram kuru verim bekliyoruz, diğer buğdaylar ise yağışlar güzel olursa 450 kilogram verim veriyor” dedi.

Gübre ve İlaç Kullanımı

Yıldırım, Siyez buğdayının gübre ve ilaç kullanımında da avantajlı olduğunu belirtti. “Biz diğer buğdaylarda dekara 30 kilogram tohum kullanırken, Siyez buğdayında 18 kilogram tohum kullanıyoruz. Taban gübresi olarak 22 kilogram, bahar gübresi olarak ise 15 kilogram gübre kullanarak toplamda 37 kilogram gübre kullanmış olduk. Diğer buğdaylarda ise 60 kilogram gübre gerekiyor. Ayrıca Siyez buğdayında ziraai ilaç kullanılmasına gerek yok, yabani otları boğuyor ve ilaca da gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.

Siyez buğdayı, ata tohumu, yüksek verim, düşük maliyet, Diyarbakır, tarım, ziraat, saman üretimi, ihraç ürünü

Bin Yıllık Siyez Buğdayı Çiftçilerin İlgi Odağı Oldu_2

Saman Üretiminde Fark

Siyez buğdayının saman üretiminde de diğer buğdaylara göre avantajlı olduğunu belirten Yıldırım, “Diğer buğdaylar dekara 350 kilogram saman verirken, Siyez buğdayında 1,5 ton saman elde ediliyor. Bu da ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor” dedi.

İhracat ve Gelecek Planları

Yıldırım, Siyez buğdayının Türkiye genelinde yayılmasını ve ihraç edilmesini hedeflediklerini belirterek, “Allah’ın izniyle Türkiye’nin her yerine yayılacak genleriyle oynanmamış ata tohumu buğday. Bununla birlikte yakında ihraç ülkesi olacağız. Maliyeti diğer buğdaylara göre çok az, verimi çok yüksek. Artık Türkiye’nin her yerine bunun yayılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.