DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21570620.13225%
Balıkesir
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Çerkes komutanın vasiyeti 141 yıl sonra yerine getirildi

Çerkes komutanın vasiyeti 141 yıl sonra yerine getirildi

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:15
Çerkes komutanın vasiyeti 141 yıl sonra yerine getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyük Çerkes Komutanı Hacı Giranduk Berzeg’in, “Mezarıma Kafkasya toprağı dökün” vasiyeti ölümünden 141 yıl sonra gerçekleştirildi. Torunu Asım Berzeg, dedesinin yenilenen mezarının açılış töreninde Kafkasya’dan getirdiği toprağı mezarına döktü.

Hayatının büyük kısmını Çerkes – Rus savaşlarında geçiren, 93 Harbi sırasında Osmanlı topraklarındaki Çerkes köylerinden topladığı Çerkes gönüllülerle kurduğu ordusuyla Ruslara karşı savaşan Hacı Giranduk Berzeg’in Manyas Tepecik Mahallesi’ndeki mezarı yenilendi. Özgeçmişinin anlatıldığı kaidenin dikildiği mezar için düzenlenen törende son Çerkesya liderinin vasiyeti ölümünden 141 yıl sonra yerine getirildi. Torunu Asım Berzeg, Kafkasya’dan getirdiği toprağı mezarına serperken, dedesinin mezarından aldığı toprağı ise bağımsızlığı için savaştığı Kafkasya’ya götürecek.


MEZARIN AÇILIŞINA ÇERKESLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışması yapılan mezarın başında gerçekleştirilen anma törenine AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Pakize Mutlu Aydemir, Yavuz Subaşı, Manyas Kaymakamı Koray Çelik, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Tsey Yılmaz Dönmez ve bölgedeki Çerkes Kültür Derneği Başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. AK Parti Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, törende yaptığı konuşmada, kendisinin de Çerkes asıllı olduğunu söyledi. Berzeg’in Osmanlı Ordusunda çok önemli bir komutan olduğunu belirten Aydemir, “Sürgüne tabi tutuluyor, Osmanlı’nın bir komutanı olarak savaşıyor. Plevne’de savaşıyor ve oğlunu kaybediyor.” dedi. Dilin toplumların kimliği olduğunun önemle altını çizen AK Partili Vekil Yavuz Subaşı, “Dilinizi korursanız bundan sonra gelecek tahribatı önlersiniz. Buna din de dahil.” ifadesini kullandı.


TORUNU VASİYETİNİ YERİNİ GETİRDE

Manyas Kaymakamı Koray Çelik, mahallede bir şehidin mezarını babasını ziyaret ettikten sonra gördüğü mezar taşındaki yazılardan Çerkes asıllı Osmanlı komutanı Hacı Giranduk Berzeg olduğunu öğrendiğini aktardı. Yenileme çalışması için milletvekilleri ve Çerkes dernekleriyle temasa geçtiğini dile getiren Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Manyas ve Orhanlı Çerkes derneklerinin katkılarıyla mezarın yenilendiğini ve kaidesinin dikildiğini söyledi. Daha sonra Hacı Giranduk Berzeg’in torunu Asım Berzeg tarafından Kafkasya’dan getirilen toprak, mezara serpildi. Tepecik Mahallesi’nden alınan toprak ise komutanın doğduğu topraklara götürülecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.