DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18478650.95324%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Depoları Doldurun! Benzin ve Motorine 2,1 TL Zam Geliyor

Depoları Doldurun! Benzin ve Motorine 2,1 TL Zam Geliyor

24 Haziran Pazartesi gününden itibaren benzin ve motorinin litre fiyatına 1 lira 64 kuruş zam bekleniyor. Döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

ABONE OL
Haziran 22, 2024 23:32
Depoları Doldurun! Benzin ve Motorine 2,1 TL Zam Geliyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Akaryakıt Fiyatlarına Yeni Zam Geliyor

Sektör kaynaklarının aktardığına göre; tekrar erteleme olmazsa, 24 Haziran Pazartesi gecesi litre fiyatı benzinde 2 lira 1 kuruş, motorinde 2 lira1 kuruş artacak. 21 Haziran için beklenen ancak ertelenen zamda, litrede benzinde 2 lira 1 kuruş, motorinde 1 lira 69 kuruş artış olacaktı. Pazartesi günkü zam, ertelenen zammın üstünde oldu.

Diğer yandan benzine 21 Haziranda yapılması planlanan zamma EPDK Müdahale ederek zammın 24 Haziran tarihinde yapılacağı açıklamasında bulunuldu. Kamuoyunda yapılması planlanan zammın ise tatil dönüşüne bırakılarak vatandaşlar tarafından gösterilecek olan tepkinin en aza indirgenmesi için böyle bir adım atıldığı görüşü hakim oldu.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı ekleniyor ve KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor.

Döviz Kuru ve Brent Petrol Fiyatları

Döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki değişiklikler, akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son dönemde döviz kurundaki artış ve brent petrol fiyatlarındaki yükseliş, akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor. Bu durum, tüketicilerin cebini olumsuz etkiliyor ve akaryakıt maliyetlerini artırıyor.

Sektör Kaynaklarından Gelen Bilgiler

Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, bu zamların nedeni döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar. Özellikle son haftalarda bu fiyatlardaki artış, akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Bu da tüketicilerin daha fazla ödeme yapmasına neden oluyor.

Zamların Etkisi

Bu zamların ardından, İstanbul’da motorin litre fiyatı 40,67 TL’ye, benzinin litre fiyatı ise 40,3 TL’ye yükselecek. Bu durum, sürücülerin maliyetlerini artıracak ve akaryakıt giderlerinin daha da yükselmesine neden olacak.

ÖTV ve EPDK Payı

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında, ÖTV ve EPDK payı önemli bir rol oynuyor. Bu payların eklenmesiyle, KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor ve bu fiyat üzerinden akaryakıt fiyatları belirleniyor. Bu da, tüketicilerin ödediği fiyatın artmasına neden oluyor.

KAYNAK: Haberler.COM

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.