DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18469870.75424%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Doğu Akdeniz’de Navtex Gerilimi Yeniden Tırmanıyor

Doğu Akdeniz’de Navtex Gerilimi Yeniden Tırmanıyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de Türk kıta sahanlığını ihlal eden denizcilik bildirimine Türkiye sert yanıt verdi. Karşı bildirimle sahaya dönen Türkiye'nin tepkisi Rum ve Yunan basınında geniş yankı buldu.

ABONE OL
Haziran 30, 2024 17:41
Doğu Akdeniz’de Navtex Gerilimi Yeniden Tırmanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Akdeniz’de Restleşme Devam Ediyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 23 Haziran’da Larnaka istasyonundan dikkat çeken bir navtex yayımladı. Bu bildiride, Temmuz ayında Doğu Akdeniz’de geniş bir alanda deniz altı kablo döşeme faaliyeti yapılacağı açıklandı. Faaliyetin, İtalyan bayraklı bir gemi tarafından Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki kablo anlaşması kapsamında gerçekleştirileceği bildirildi.

Doğu Akdeniz, Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, navtex, denizcilik bildirimi, kıta sahanlığı

Doğu Akdeniz’de Navtex Gerilimi Yeniden Tırmanıyor

Türkiye’den Sert Yanıt

Rum kesiminin bu duyurusuna Türkiye anında yanıt verdi. Türkiye, söz konusu faaliyetin Türk kıta sahanlığını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eşit haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ankara, Rum Yönetimi’nin bu tür “kanunsuz iddialarını” kabul etmediğini ve etmeyeceğini vurguladı. Türkiye ayrıca, İtalyan gemisinin Türk kıta sahanlığı içinde hangi koordinatlarda çalışma yapabileceğine dair yeni bir bildirim yayınladı.

Geniş Yankı Uyandırdı

Bu gelişmeler Rum ve Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Rum basını olayı “Türk meydan okuması” olarak yorumlarken, Pentapostagma gazetesi, Türk filosunun bölgede sürekli varlık gösterdiğine dikkat çekti. Gazete, Türkiye’nin Libya ile sık tatbikatlar yapmasının tesadüf olmadığını öne sürdü.

Doğu Akdeniz’de Denge Arayışı

Doğu Akdeniz’deki bu navtex gerilimi, bölgedeki enerji kaynaklarının paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlıkların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin denizcilik bildirimleriyle sahada aktif bir şekilde yer alması, bölgedeki güç dengelerini etkilemeye devam ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.