DOLAR 34,1170 0.29%
EURO 38,1222 0.15%
ALTIN 2.860,731,12
BITCOIN 21659102.3108%
Balıkesir
21°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi’nin farkındalık kazandırmak amacıyla imzaladığı protokol ile 13 engelli birey ve aileleri dalış kampına katıldı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla Balıkesir’in Erdek ilçesinde bulunan Bandırma Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitmenler desteği ile 13 engelli birey ve bir gazi dalış kampında eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl Erdek’te ikincisi gerçekleştirilen bu kampın daha eskiye dayandığını söyleyen Bağcılar Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Cengiz Patçı, “2012 yılında Su Altı ve Su Üstü Engelliler Kulübü’nü kurduk. O günden bugüne Ferhat Hocamın önderliğinde, üniversitelerimiz ile birlikte bir çok etkinlik yaptık. Bu etkinliklerin hem bizim açımızdan hem de çocuklarımız açısından bir çok faydaları var. Bize göre en önemli faydası ise insanların engelli bireylere farkındalığı artıyor.” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.

NASIL BAŞLADI?

Etkinliklere nasıl başladıklarından da bahseden Cengiz Patçı, “Fikir Ferhat Hocamdan çıktı, Ferhat Hoca o dönem Bağcılar’da bulunuyordu. Bir gün bana ziyarete geldi, ‘Böyle bir alanda çalışabilir miyiz?’ diye. Çünkü engellinin farklı alanlarda da özellikle atletizm, basketbol gibi alanlarda engelli bireyler ile ilgili çalışmalarımız bulunuyordu. Acaba böyle bir dalış etkinliği olabilir mi diye bir fikir geldi. Açıkçası böyle bir şey hiç aklımıza gelmemişti bizim, hocam bize o gün cesaret verdi ve birlikte bugüne kadar yürüttük. Netice itibariyle Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile protokolümüz var. Bu çerçeve içerisinde bu alanda birlikte yürüyoruz. Bu çalışma, engelli bireylerimizin imkan verildiğinde ne gibi başarılar ortaya koyacağının bir nevi kanıtı aslında. Çoğu engellimiz yüzme imkanı bulamazken, böyle sıra dışı denebilecek sporla, etkinlikle uğraşmaları onlarda müthiş bir özgüven oluşturuyor. Ben de yapabilirim, benim gibi sizler de yapabilirsiniz. Dolayısıyla bu tarz şeylerin sadece bizim yapıyor olmamız değil, herkesin yapabilmesi noktasında da bizim teşviklerimiz oluyor.” dedi.

ERDEK’TE İKİNCİ KAMP

Engelli bireylere faydalı olan ve farkındalık yaratmak amacıyla Erdek’te düzenlenmeye devam edilen etkinlik ile ilgili bilgiler veren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Yalgın, “13 engelli, bir gazimiz ve aileler ile birlikte yaklaşık olarak 30-32 kişi bizlerle beraber. Bağcılar Belediyesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin destekleri ile birlikte bu kampı gerçekleştiriyoruz. Bu sene ikincisini gerçekleştirdiğimiz 15 Ağustos ve 21 Ağustos tarihleri arasında bir dalış kampı yapacağız. Daha doğrusu başladık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda da yaklaşık olarak 5-6 gün kadar pratik dalışlarımız var, tabi ki bunun daha öncesinde de havuz dalışlarını tamamlayan engelli bireylere eğitim verdik. Burada deniz dalışları yapacaklar, deniz dalışlarını yaptıktan sonra da sertifikasyonlarını tamamlayacağız.” dedi.

ENGELLİ BİREYLERE FARKINDALIK

Engelli bireylerin de bizden biri olduğundan ve onlara karşı farkındalık yaratmak amacıyla başlanan bu çalışmaların çok dikkat gerektirdiğinden bahseden Öğretim Üyesi Dr. Ferhat Yalgın, “Şöyle bir durum var, biz 2012’de bu işe başlarken federasyon nezdinde engelli dalışı ile alakalı herhangi bir şey yoktu. Biz de farklı sertifikasyonlarla beraber bunları aştık. Biz o dönem Cengiz Bey’le paylaştığımız zaman dedik ki, bir öğrenci seçimi yapacağız, Cengiz Bey ve Bağcılar Belediyesi’nin söylediği şuydu, ‘Evet çocuklar bir faaliyet yapabilir, aktif de yapacaklar, sosyokültürel anlamda gelişsinler ama sağlıklarına herhangi bir şekilde negatiflik olmaması lazım.’ Bağcılar Belediyesi’nde bulunan Engelli Sarayı’nda fizyoterapist, psikolog, özel eğitimci, sosyolog ve beden eğitimi öğretmeni arkadaşlarımızı komisyona soktuk. Daha önce Engelli Sarayı’nda talepleri topladık, daha sonra ise bu komisyona soktuk ve onay aldık. Su altı için bir hekimlik var, su altı hekimliğine götürdük, dalış yapabilir sağlık raporunu aldılar. Daha sonrasında ise arkadaşlarımıza özelleşmiş bir şekilde teorikte ve pratikte eğitim verdik.” dedi.

ÜCRETSİZ YAPILAN PROJE

Yapılan etkinliklerin maddiyatı konusunda da bilgilendirme yapan Dr. Ferhat Yalgın, “ En önemli husus şu, bu işlerle alakalı sosyal kısım çok önemli. Dalış ütopya gibi gelen ve çok pahalı bir aktivite. Bu faaliyetten bugüne kadar yüzün üzerinde engelli birey ve dolaylı olarak aileleri faydalandı. Bağcılar Belediyesi ve son iki senedir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile beraber yapılan hem eğitimde hem sertifikasyonda hem de etkinlikte ne ailelerden ne de çocuklardan herhangi bir şekilde ücret talep edilmedi. Çünkü sosyal olarak gelişmeleri ve farkındalığın artması amacıyla yapılan bir projeydi.” sözleriyle paradan çok daha kıymetli şeylerin olduğunun altını çizdi.

Haber: Fatih ÜZMEZ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.