DOLAR 33,9905 0.27%
EURO 37,8885 0.72%
ALTIN 2.821,790,44
BITCOIN 1969797-2.9838%
Balıkesir
25°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Felaketlere meydan okuyan cami

Felaketlere meydan okuyan cami

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:27
Felaketlere meydan okuyan cami
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihinde bir kez yanan, bir kez Yunanlılar tarafından bombalanan, son olarak Mescid-i Aksa ve Ankara Palas’ın restorasyonlarını yapan Mimar Kemalettin tarafından Neoklasik üslupta yeniden inşa edilen Haydar Çavuş Camii’nin 1,5 yıllık restorasyon süreci tamamlandı.

Bandırma’da sürgünde olan Mabeyin Haydar Çavuş’un 1582 senesinde yaptırdığı cami yıllar içinde birçok felaket atlattı. Ahşaptan yapılan ilk cami Bandırma’nın neredeyse tamamının yandığı 1874 yılındaki büyük yangında kül oldu. Yeniden inşa edilen cami 48 yıl sonra şehirden çekilen Yunan askerleri tarafından içine Bandırmalılar doldurularak ateşe verildi.

SON DOKUNUŞ MİMAR KEMALETTİN’DEN

Çatı ve kubbesinde büyük hasar oluşan caminin restorasyon görevini Mescid-i Aksa, Ankara Palas gibi simge yapıların restorasyonlarını yapan Cumhuriyet döneminin en önemli mimarı Kemalettin Bey üstlendi. Bandırma’da eski İskele binası, Pertevniyal Hastanesi ve Gar Otel(Palas Otel) gibi simgesel yapılarında mimarı olan Kemalettin Bey, 1923 yılında Haydar Çavuş Camii’ni  Neoklasik üslupta yeniden inşa edildi.

RAMAZAN’IN İLK TERAVİHİNE YETİŞTİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan cami Ramazan ayının ilk teravih namazına yetiştirildi. Restorasyon çalışmaları çerçevesinde; cami ve şadırvan kurşun kaplamaları yenilendi. Kalemişi ihyası yapıldı. Cami ve şadırvandaki ahşap pencere ve kapılar değiştirildi. Çevre düzenlenmesi yapılarak, minarede taş temizliği gerçekleştirilerek, elektrik ve mekanik tesisat işleri yapıldı.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.