DOLAR 34,0613 -0.04%
EURO 38,0136 0.15%
ALTIN 2.801,19-0,05
BITCOIN 20962232.00215%
Balıkesir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
GİZLİ TEHLİKE OKB

GİZLİ TEHLİKE OKB

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:11
GİZLİ TEHLİKE OKB
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Psikolog Zeynep Serra Sümer, Obsesif kompulsif bozukluk hakkında dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

 

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla sürekli tekrar eden davranışlarda bulunması durumdur. Halk arasında kaygı bozuklu olarak bilinen bu durum bilinenin aksine ilk olarak küçük takıntılarla görülmeye başlıyor. Birçok insanın zaman zaman çeşitli konularda evham, endişe ve takıntılara kapılabileceği konusunda bilgi veren Psikolog Zeynep Serra Sümer, çözümün kişide başladığını ifade ederek, “Çoğu kez günlük yaşam içinde ortaya çıkan bu duygular ile baş edebilir ve sorunlarımızı yaşamımızı etkileme noktasına varmadan çözüme ulaştırılabilir.” dedi.

UYARILAR DİKKATE ALINMALI

Obsesif kompulsif bozukluğa sahip hastalar hakkında açıklama yapan Sümer, hastaların kontrol edemedikleri düşünceleri, korkuları veya imgeleri saplantı halinde yaşadıklarını belirtti. Bu durumun hem kendileri hem de çevresindekiler için son derece rahatsız edici olabildiğine değinen Sümer, “Düşüncelerin ürettiği kaygı, gerginlik, kendini tekrarlayan davranışları veya rutinlerin zorunlu hale gelmesine neden oluyor. Obsesif kompulsif bozukluk hastaları tüm bu zorunlulukları, takıntılı düşünceleri önlemek veya ortadan kaldırmayı sağlamak amacıyla tüm bunları bir rutin haline getirir. Ancak bu hastalar için sanılanın aksine olmaması gereken bir harekettir.” şeklinde konuştu.

YOK, SAYMAMALI TEDAVİ GÖRMELİ

Takıntılı olma durumunun psikolojik tedavi gerektirdiğine dikkat çeken Sümer, Obsesif kompulsif bozuklukta kişi takıntılarını görmezden gelmeye ya da durdurmaya çalışsa da bu durumu engelleyemeyeceği gibi endişelerini de artıracaktı.” dedi.

VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında bilgi veren Sümer, “Hasta stresini hafifletmek için zorlayıcı eylemlerde bulunmaya başladıkça kendin zorlar. Takıntılı düşünceler veya dürtülerden kurtulmaya çalışsalar da bu durum bazen daha kötü sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle en kısa sürede bir uzmana başvurmak hayat kurtarır.” ifadelerine yer verdi.  

HABER: Sena EĞİLMEZ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.