DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı

İkinci Tur Seçimler 5 Temmuz'da Yapılacak İran'da gerçekleştirilen 14. cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda hiçbir aday yeterli oyu alamadı ve seçimler ikinci tura kaldı. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yaptığı açıklamada, oy sayım işleminin tamamlandığını ve sonuçlara göre seçimin ikinci tura kaldığını duyurdu. İkinci tur seçimler önümüzdeki Cuma günü, 5 Temmuz'da yapılacak.

ABONE OL
Haziran 29, 2024 14:10
İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oy Dağılımı ve Adayların Aldığı Oylar

İslami’nin açıklamasına göre, toplam 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldı. Adayların aldığı oylar ise şu şekilde:

  • Mesut Pezeşkiyan: 10 milyon 415 bin 991 oy (yüzde 46.6)
  • Said Celili: 9 milyon 473 bin 298 oy (yüzde 38.8)
  • Muhammed Bakır Galibaf: 3 milyon 383 bin 340 oy (yüzde 13.8)
  • Mustafa Purmuhammedi: 206 bin 397 oy (yüzde 8)

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir adayın ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Hiçbir aday bu oranı yakalayamadığı için seçimler ikinci tura kaldı.

İkinci Turda Yarışacak Adaylar

İkinci tur seçimlerinde en yüksek oy alan iki aday, Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili, cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarışacak. İlk tur sonuçlarına göre Pezeşkiyan yüzde 46.6, Celili ise yüzde 38.8 oy aldı.

Seçim Süreci ve Katılım

Seçimlere katılım yüksek oldu ve oy verme süresi birkaç kez uzatıldı. Seçmenlerin yoğun ilgisi nedeniyle sandıklar gece yarısına kadar açık kaldı. İçişleri Bakanlığı, seçimlerin güvenli ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi için tüm tedbirleri aldı.

İkinci Tur Seçimlerinin Önemi

İran’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması, ülkedeki siyasi dengeyi belirleyecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. İkinci tur seçimler, seçmenlerin nihai kararını vereceği kritik bir süreç olacak. Yeni cumhurbaşkanının kim olacağı, İran’ın iç ve dış politikasında belirleyici rol oynayacak.

Muhsin İslami’nin Açıklaması

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, oy sayım işlemiyle ilgili yaptığı açıklamada, seçim sürecinin şeffaf ve güvenli bir şekilde tamamlandığını belirtti. İslami, “Seçimlerin ikinci tura kalması, demokrasimizin güçlü işleyişinin bir göstergesidir. Tüm seçmenlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. İkinci tur seçimlerinde de aynı katılım ve hassasiyetle oy kullanmalarını bekliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.