DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerginlik Artıyor

İsrail’in, Lübnan sınırına doğru askeri hazırlıklarını artırdığı ve Hizbullah ile olası bir savaşın kapıda olduğu konuşuluyor. İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hazar Vural Jane, bu durumu değerlendirdi.

Dr. Jane, İsrail’in Lübnan’a yönelik askeri hazırlıklarının ciddi olduğunu belirtti. İsrail’in, Hizbullah tarafından gönderilen casus dronları tespit etmesi, bölgede büyük bir tehdit olarak algılanıyor. Hizbullah’ın gönderdiği dronlar, İsrail’in stratejik bölgelerini havadan görüntüleyerek geri döndü ve bu durum, İsrail’de büyük bir güvenlik açığı olarak değerlendirildi.

Hizbullah ve İsrail Arasındaki Karşılaşmalar

7 Ekim’den bu yana, Hizbullah ve İsrail ordusu arasında birçok karşılaşma yaşandı. Hizbullah, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Biz zaten İsrail’le bir savaş halindeyiz” açıklamasında bulundu. Bu süre zarfında Hizbullah, 341 üyesini kaybetti ve 63 Lübnanlı sivil hayatını kaybetti. Toplamda 5000’den fazla roket, birçok tanksavar mermi ve insansız hava aracı (İHA) ateşlendi.

İsrail, Lübnan, Hizbullah, Benjamin Netanyahu, savaş hazırlıkları, casus dron, Demir Kubbe, ABD, Joe Biden, güvenlik açığı.

İsrail, Lübnan’a Yöneliyor Hizbullah-İsrail Savaşı Kapıda mı

İsrail’in Demir Kubbe Savunması

Dr. Jane, İsrail’in Demir Kubbe savunma sisteminin bu tür saldırılara karşı yeterli olup olmadığını sorguladı. Hizbullah’ın gönderdiği dronların İsrail hava sahasında 9 dakikalık bir seyir gerçekleştirmesi ve İsrail savunma sistemlerini aşması, büyük bir güvenlik açığı olarak değerlendirildi.

ABD’nin Tavrı ve İsrail’in Tepkisi

Washington, İsrail ile Lübnan arasında çıkabilecek bir savaşı istemiyor. Dr. Jane, ABD’nin, İsrail’in Lübnan’a yönelik bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, savaş planlarının hazır olduğunu ve Hizbullah’ın bu hamlesinin cezasız kalmayacağını açıkladı.

Netanyahu’nun Durumu ve İç Siyasi Gerginlikler

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’nin İsrail’e silah ve mühimmat göndermemesi konusunda tepkili. Netanyahu’nun bu tutumu, ABD Başkanı Joe Biden ile arasındaki gerginliği artırdı ve iki lider arasında bazı toplantılar iptal edildi. Netanyahu’nun savaş kabinesini feshetmesi de iç siyasi gerginlikleri artırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.