DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
İstanbul Ticaret Borsası: “Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş İtibarı Zedeliyor”

İstanbul Ticaret Borsası: “Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş İtibarı Zedeliyor”

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, zeytinyağında taklit ve tağşişin sektörün itibarını zedelediğini belirtti. Zeytinyağı sektörünün gelişmesi ve güçlü bir küresel aktör olabilmesi için bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Kasap, çeşitli uzmanların katılımıyla düzenlenen toplantıda konunun detayları ele alındı.

ABONE OL
Temmuz 26, 2024 17:58
İstanbul Ticaret Borsası: “Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş İtibarı Zedeliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş Sorunu Masaya Yatırıldı

İstanbul Ticaret Borsasının düzenlediği Borsa Meydanı toplantısında bu ay, zeytinyağında taklit ve tağşiş konusu ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Türkiye’nin dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olduğunu hatırlatarak, zeytinyağında taklit ve tağşişin sektörün itibarını zedelediğini söyledi.

Taklit ve Tağşiş Sektörün İtibarını Zedeliyor

Ahmet Bülent Kasap, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmesi ve güçlü bir küresel aktör olabilmesi için bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. “Taklit ve tağşiş, zeytinyağı sektörünün itibarını ciddi şekilde zedeliyor. Bu sorunun çözülmesi, hem yerel hem de uluslararası alanda daha güçlü bir konum elde etmemiz için şart,” dedi.

Uluslararası İşbirliği ve Denetim

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) İcra Direktörü Jaime Lillo López, toplantıya video mesaj ile katılarak, taklit ve tağşişi önlemek için sağladıkları araçlardan ve Türkiye’den uzmanlarla yürüttükleri işbirliğinden bahsetti. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ise, zeytinyağının en çok taklit edilen ürünlerden biri olduğunu belirterek, izlenebilirlik uygulamaları ile sorunun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sektör Temsilcilerinden Görüşler

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, denetimlerin zorlaştığını ve sektör olarak resmi otoriteye yardımcı olmayı hedeflediklerini ifade etti. “Taklit ve tağşişin önlenmesi için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin de dahil olduğu bir denetim mekanizması kurulmalı,” dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, taklit ve tağşiş yapan firmaların denetlenmesinin halk sağlığı için önemine işaret ederek, tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Zeytin Üretimindeki Gücü

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ) Genel Müdürü Güngör Şarman, Türkiye’nin her geçen yıl daha önemli bir zeytin ülkesi olduğunu belirterek, “Sofralık zeytinde 735 bin ton ile dünya birincisiyiz. Bu gücümüzü korumak ve küresel pazardaki payımızı artırmak için taklit ve tağşişi engellemeliyiz,” dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, zeytinyağı ile ilgili işlemler için derneklerinin de görüşünün alınması gerektiğini belirtti.

Değişen Tüketim Alışkanlıkları ve Denetim Zorlukları

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu, taklit ve tağşişin geçmişe oranla günümüzde daha büyük bir sorun haline geldiğini belirterek, ev dışı tüketimin yaygınlaşması ve e-ticaretin bu sorunu büyüttüğüne dikkat çekti. “Bugün devlete de, sektöre de, tüketiciye de düşen çok daha fazla sorumluluk var. Çünkü taklit ve tağşiş edilmiş zeytinyağı, geçmişe göre tüketicilere çok daha kolay ulaşıyor,” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.