DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18419500.35028%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
İstanbul Ticaret Borsası’nda Badem Yetiştiriciliği Konuşuldu

İstanbul Ticaret Borsası’nda Badem Yetiştiriciliği Konuşuldu

İstanbul Ticaret Borsası'nın "Altın Tohumlar" projesi kapsamında düzenlenen toplantıda badem yetiştiriciliği ele alındı. Toplantıda, badem üretiminde verimlilik ve karlılığın ölçek büyütülerek artırılabileceği belirtildi. Ayrıca, büyük üretim alanlarına daha fazla destek verilmesi gerektiği vurgulandı.

ABONE OL
Temmuz 20, 2024 15:06
İstanbul Ticaret Borsası’nda Badem Yetiştiriciliği Konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Borsası’nda Badem Yetiştiriciliği Toplantısı

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), tarımsal ürünlerde üretim ve yatırımın artırılması amacıyla başlattığı “Altın Tohumlar” projesi kapsamında bu ay “Nasıl Badem Yetiştiricisi Olunur?” konusunu ele aldı. Toplantıda, badem üretiminde verimlilik ve karlılığın artırılması için ölçeğin büyümesi gerektiği vurgulandı.

Açılış ve Katılımcılar

Toplantının moderatörlüğünü İSTİB Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Şen yaptı. Açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap gerçekleştirdi. Konuşmacılar arasında Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım ve Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek yer aldı.

Ölçek Büyümeli

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, İstanbul’un Türk ekonomisinin kalbinin attığı yer olduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmalarda tüm Türkiye’nin gıda ve tarım sorunlarına çözümler öneriyor, elimizi taşın altına koyuyoruz” dedi.

Girdi Maliyetlerini Düşürmek İçin Örgütlü Üretim Şart

Adıyaman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, bademin ağırlıklı olarak Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretildiğini hatırlattı. “Dekar başına verimi artırmamız için üretim potansiyeli yüksek bölgeler belirlenerek örgütlü üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için örgütlü üretim şart” dedi.

Üretici Bilgi ve İletişime Açık Olmalı

Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, badem yetiştiricisi olacak kişilerin bilgiye ve iletişime açık olması gerektiğini belirtti. “Geçimini topraktan sağlayan herkes üretici olabilir. Fakat badem üreticisi eğitimli olmalı, araştırma yapabilmeli, yenilikçi olmalı” dedi.

Büyük Ölçek Desteklenmeli

Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Türkiye’de bademle ilgili bir üretim modeli eksikliği olduğuna inandığını belirtti. “ABD dünya badem üretiminin %78’ini gerçekleştiriyor. Bizse 10’ar dönümlük arazilerde üretim yapıyoruz. Orman arazilerinde %65 olan destekten 30 dönüm sınırı kaldırılmalı, büyük üretim alanlarına daha fazla destek verilmeli” dedi.

Su ve Sigorta Sorunları

Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek, badem üreticilerinin su ve sigorta konularında sorunlar yaşadığını belirtti. “100 dönümlük badem bahçesi için 30 bin tonluk suyu garanti altına almamız gerekiyor. Sigorta konusunda ise kesintiler nedeniyle zararın karşılanması mümkün olmuyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.