DOLAR 33,9995 0.29%
EURO 37,8381 0.61%
ALTIN 2.821,140,42
BITCOIN 1963779-3.25901%
Balıkesir
23°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
KİRA ARTIŞINDA BÖLGESEL ZAM MÜMKÜN MÜ?

KİRA ARTIŞINDA BÖLGESEL ZAM MÜMKÜN MÜ?

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:28
KİRA ARTIŞINDA BÖLGESEL ZAM MÜMKÜN MÜ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağı ve fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine yaptırımların uygulanmasıyla ilgili çalışmalar yapılacağı açıklanmıştı. Peki kira zammında hangi formüller üzerinde durulabilir?

Haziran 2022’den bu yana, konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı uygulanıyor. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Temmuz ayında sona erecek olan bu uygulamanın süresinin uzatılacağını açıkladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da üç farklı alternatif hazırladıklarını ifade ederek konuya ilişkin açıklama yaptı.

Kira artışları için yüzde 25 üst sınır uygulaması devam edecek. Normal şartlarda, kira artış oranı Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenir ve 12 aylık enflasyon, yani TÜFE rakamı kadar zam yapılabilir. Ancak yükselen enflasyon nedeniyle hükümet, geçtiğimiz yıl Haziran ayında kira artışlarına yüzde 25 tavan sınırı getirdi.

Fahiş kira artışlarına karşı daha etkili bir yaptırım sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Bekir Bozdağ’ın konu hakkında açıklaması şöyle: “Bir yaptırım getirme durumu söz konusu. Yeni dönemde bunu yaptırıma bağlayarak bu konudaki kararı etkin bir şekilde uygulayacağız. Biz üç alternatif hazırladık. Hapis cezası olabilir. Adli para cezası olabilir. İdari para cezası öngörülebilir.”

“METREKARE BİRİM FİYATLARI İLE TARİFELER BELİRLENİYOR”

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyet.com.tr‘ye yaptığı açıklamalarda; “Avusturya ve Hollanda modeli mevcut. Hollanda modelinde evler kamuya ait, hal böyle olunca piyasayı domine edebiliyorlar. Piyasanın manipüle edilmesine izin verilmiyor. Avusturya modelinde o ilin yapı durumu göz önünde bulundurularak bir değer haritası oluşturuluyor. Metrekare birim fiyatları belirleniyor ve bu fiyatlar referans alınarak oralardaki kiralık konutların tarifeleri belirlenmiş oluyor. Böylelikle daha hakkaniyetli bir fiyat politikası belirlenmiş oluyor. Bu aslında birlerinin bulduğu bir buluş değil. Bir şeyin kiralık tutarını bulmak için o mülkün fiyatına, amortisman süresine bakarsınız, amortisman süresi ve kira bedeli ile fiyatı belirlenebilir.”

Fiyatların nasıl belirleneceği hakkında Özelmacıklı; “Bazı bölgelerin kendi iç dinamikleri ve sağlamış olduğu avantajlar, lokasyonunun her yerde aynı şekilde işlememesine neden olabilir. Bu durumda, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği gibi tarafsız bir kuruluş, fiyatları raporlayarak önemli bir rol oynayabilir. Bu fiyatlar, değer haritaları oluşturmak için önemli bir kaynak teşkil edebilir.” ifadelerini kullandı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA KONTRATLARI

“E-Devlet üzerinden kira kontratlarının yapılması gündeme gelmişti. Bu yapılır ve bu konuda yetki belgesi almış emlak işletmelerine sorumluluk verilirse kontratların e-Devlet üzerinden girilmesine imkan sağlandığında biz kiralık konutla ilgili bilgilere birebir erişmiş oluruz.”

BEKİR BOZDAĞ: FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI İÇİN YAPTIRIM OLACAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.