DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21557720.52545%
Balıkesir
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Kırk yıllık hatır bitiyor

Kırk yıllık hatır bitiyor

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:16
Kırk yıllık hatır bitiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susurluk’ta kahvehane işletmesi sahibi Aydın Sait, yüzyıllar öncesine dayanan kahve kültürünün kaybolduğuna dikkat çekti. Sait, “Kahvehane sektörü kaybolmaya yüz tutuyor, işimiz zor.” dedi.

Susurluk’ta 30 yıldır kahvehane işletmeciliği yapan Aydın Sait, eski dönemlerde kahvehanelerin insanların kahve içerken, günlük, siyasal ve edebi sohbetler gerçekleştirdiği, mahalleliyi bir araya getiren sosyal mekânlar olduğunu ancak günümüzde gelişen teknoloji ile kahvehanelerin artık rağbet görmediği dile getirdi.

“GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ”

Taş ya da zar seslerinin eksik olmadığı, insanların kendi hayatlarından da bir şeyler paylaştığı, kahve eşliğinde belli bir kesimin sosyalleştiği kahvehane kültürü hakkında değerlendirmede bulunan Sait, sosyal medya kullanımının artmasıyla alışkanlıkların değiştiğini şu şekilde aktardı. “Eskiden kahvehanelerde haberleşmek için toplanılıyordu. Şimdi internet sayesinde insanlar haberleşebiliyorlar. Gazeteleri internet üzerinden okuyabiliyorlar. Bu kahve sektörünü bitirdi. Şu an insanlar kahveye vakit geçirmek için oyun oynamaya geliyorlar. Diğerleri ise sadece alışkanlıktan dolayı geliyor.”

“GENÇLER KAHVEHANE KÜLTÜRÜNE ALIŞAMADI”

Son yıllarda sayıları hızla artan kafeler ile zincir kahvecilerin de işlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Sait, belirli yaş grubu altındaki insanların kahvehane kültüründen uzaklaşarak kafeteryaları tercih ettiğini ifade etti. Sait, “Gençler kahvehane kültürüne alışamadı. Bu yüzden kafeteryaya gidiyor. Orta yaş grubu da gençlere ayak uydurmaya çalışıyor. Belli bir grupta eski gelenek göreneklerden kaynaklı kahvehanelere geliyor.” diye konuştu. İnsanların kahvehanelere önyargılarına açıklama getiren Sait, “Kahvehaneler insanların stres attığı, gazete okuduğu, sohbet ettiği, vakit geçirmek için oyun oynadığı ortamlardır. Kahvehaneler kumarhane yeri değildir, berduş mekânı değildir. Binde bir olan yerler de kahvehanelere mal edilemez.” dedi.

“BUZDOLABININ TÜKETTİĞİ ELEKTRİĞİ HESAPLAR HALE GELDİK”

Kahvehaneye gelenlerin azalmasıyla gelirin, gideri karşılamadığını belirten Sait, esnaf olarak zor günler geçirdiğini ve kahvehane işletmenin zorluklarından söz etti. Sait “Ben kahvede 18-19 saat çalışıyorum. Yanımda birini çalıştırsam, kazancım bana yetmez. Eğer bu kadar saat çalışmazsam esnaf olarak ayakta kalamam. Buzdolabının tükettiği elektriği hesaplara hale geldik. Dört çay sekiz lira etse, cereyan on lira ediyor. Yazık günah.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit PEKTEZEL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.