DOLAR 34,1039 0.22%
EURO 38,1282 0.11%
ALTIN 2.842,110,46
BITCOIN 21590072.06624%
Balıkesir
20°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
MİT TIR’LARI DAVASINDA YENİ GELİŞME!

MİT TIR’LARI DAVASINDA YENİ GELİŞME!

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:40
MİT TIR’LARI DAVASINDA YENİ GELİŞME!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, MİT TIR’larının durdurulması davasında ilgili kararını verdi. Daire, 5 sanık hakkında verilen kararı bozdu.

Adana ve Hatay’da MİT TIR’larının durdurulmasını organize ettikleri gerekçesiyle yargılanan 27 sanıktan 22’sine ilk derece mahkeme tarafından verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı, 5 sanık hakkındaki karar ise bozuldu.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde verilen karara ilişkin dosyanın kanun yolu incelemesi Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından tamamlandıktan sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hükme ilişkin temyiz incelemesini tamamladı ve dosya ile ilgili kararını açıkladı.

“Delillerin hukuken geçerli ve elverişli olduğu”

Kararda, 22 sanık hakkında verilen mahkumiyet hükmüyle ilgili olarak yargılama sürecindeki usul işlemlerinin kanuna uygun bir şekilde yerine getirildiği ifade edildi. Ayrıca, hükme dayanak teşkil eden tüm delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edildiği, iddiaların ve savunmaların özlerinin değiştirilmeden tartışıldığı ve vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı vurgulandı.

Delillerin hukuken geçerli ve elverişli olduğu, sanıklara yönelik ceza artırımı ve indiriminin yasal gerekçeye dayandığı tespitine yer verilen kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, sanıklar ve müdafilerinin temyiz dilekçelerinde ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmediğinden temyiz itirazlarının esastan reddiyle mahkumiyet hükümleri, beraat kararları ile ceza verilmesine yer olmadığına dair kararların onanmasına karar verilmiştir.”

“5 SANIĞIN MAHKÛMİYETİ BOZULDU”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, eski jandarma kurmay albay sanık Ömer Arık’ın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını, sanıklar Hasan Bektaş ve Mustafa İlhan’ın “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan 15’er yıl, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz’ün ise 18’er yıl hapis cezası almasını, “suç vasfında düşülen yanılgı” sebebiyle bozdu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin sanık Ömer Arık ile ilgili kararında, “Sanığın eylemlerinin ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım’ suçunu oluşturacağı gözetilmeden suç vasfında düşülen yanılgı sonucu yazılı şekilde karar verildiği tespit edilerek, mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar verildi” ifadesi kullanıldı.

“Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan ceza verilen sanıklar Hasan Bektaş, Mustafa İlhan, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz’e ilişkin karar şöyle:

“Sanık Hasan Bektaş ve Mehmet Cevher Koyuncu’nun Adana’da, Mustafa İlhan’ın Hatay’da, Süleyman Gürbüz’ün Adana ve Mersin’de bulunan FETÖ mensubu askeri personellerden sorumlu olarak örgütün askeri mahrem yapılanmasında müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları, sanıkların örgüt içindeki faaliyette bulunduğu bölümler ve görevleri nazara alındığında mevcut haliyle eylemlerinin ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçunu oluşturacağı dikkate alınarak, suç vasfında düşülen yanılgı sonucu yazılı şekilde karar verildiği tespit edilerek mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.”

Ceza dairesi, Ömer Arık, Hasan Bektaş, Mustafa İlhan, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz’ün tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Bozma kararı sonrası 5 sanığın yargılaması Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince tekrar yapılacak.

DAVA SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesi ve Adana’nın Ceyhan ilçesinde gerçekleşen MİT TIR’larının durdurulması olayıyla ilgili olarak FETÖ’nün 11 “sivil imamı”nın da aralarında bulunduğu 50 sanıktan 27’si, 30 Ekim 2020 tarihinde 1 yıl 10 ay 15 gün ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Mahkeme, 27 sanıktan 5’inin tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesine karar vermişti.

Mahkeme heyeti, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun da aralarında bulunduğu 13 sanığın Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından yargılanmasına ve aynı suçtan mahkum olmaları nedeniyle dosyalarının reddedilmesine karar verip, ayrıca, 10 firari sanığın dosyalarının ayrılmasına karar vermişti.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince 30 Ekim 2020’de karara bağlanan dosyanın kanun yolu incelemesi, 12 Mart 2022’de Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince tamamlanmıştı.

Ceza Dairesince yargılanan 27 sanığa ilk derece mahkemece verilen hapis cezaları hukuka uygun bulunmuştu. Temyiz incelemesi için dava dosyası Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderilmişti.

(Kaynak: Sözcü)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.