DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
Balıkesir
21°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
KREDİ KARTLARINDAN NAKİT AVANS KULLANIMI KALKTI MI?

KREDİ KARTLARINDAN NAKİT AVANS KULLANIMI KALKTI MI?

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:34
KREDİ KARTLARINDAN NAKİT AVANS KULLANIMI KALKTI MI?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası, kredi kartlarıyla yapılan nakit avans ve kuyum harcamalarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye geçti. Nakit avans ile ilgili düzenlemelerin ardından bankalar kredi kartlarını nakit avanslara kapattı.

Kredi kartı nakit avans kullanımı detayları TCMB düzenlemesi sonrasında gündeme oturdu. Merkez Bankası, kredi kartlarında nakit çekim ve kuyum harcamaları için düzenlemeye gitti. Düzenlemeye göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı vasıtasıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırdı.

KREDİ KARTINDAN NAKİT AVANS KULLANIMI KALDIRILDI MI?

Merkez Bankası, son dönemde kredi kartlarından yapılan nakit avans kullanımının artış göstermesi üzerine yeni bir adım attı. Alınan karar, kredi kartı nakit avanslarının düzenlenmesi ve limit sınırlarının belirlenmesi anlamına geliyor. Mevcutta azami yüzde 1,36’ya kadar uygulanan nakit avans limitinin düzenleme sonrası daralacağı kaydediliyor. Kısacası nakit avans limitinin bu düzenleme sonrası azalacağı belirtiliyor.

Belirlenen karara göre, menkul kıymet tesisi uygulaması kapsamında, müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için bireysel kredi kartlarıyla gerçekleştirilen nakit çekim ve kuyum harcamaları, kredi türüne bağlı olarak yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacak. Bu uygulama dün itibarıyla hayata geçirildi. Kredi türüne göre menkul kıymet tesisine tabi olan ticari nitelikli krediler için getirilen kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletilerek diğer ticari nitelikli krediler ile tüketici kredileri de dahil edilmiş oldu. Kredi kartları konusunda limitin 50 bin lira üstü olduğu belirtiliyor.

26 MAYIS SONRASI GEÇERLİ OLACAK!

Kredi türlerine göre belirlenen ayrı ayrı büyüme oranlarının bir önceki hesaplama tarihine göre yüzde 3’ün üzerinde olması durumunda, bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke edilmesi kararlaştırıldı. Bu değişiklik, 26 Mayıs hesaplama tarihinde ve 28 Mayıs hesaplama tarihine göre hesaplanan büyüme oranından itibaren geçerli olacak.

Dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasında mevcut olmayan ancak fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının da pay kısmına dahil edilmesine karar verilirken, payda kısmında ise TCMB tarafından yayımlanan tebliğler kapsamında 31 Mart itibarıyla dönüşümü yapılabilecek mevcut ABD doları, avro, İngiliz sterlini ve altın cinsinden yabancı para mevduat/katılım fonu hesabı bakiyeleri dikkate alınacak.

Ayrıca, Tebliğ’in Geçici 9’uncu maddesi kapsamında dikkate alınan yabancı para mevduat/katılım fonundan yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonunun hariç tutulmasına karar verilirken, söz konusu değişiklik 26 Mayıs hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.

KONUT TALEBİNDEKİ GERİLEMEYLE EMLAKÇILAR DURGUNLUK YAŞIYOR

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.