DOLAR 34,1282 0.3%
EURO 38,1301 0.17%
ALTIN 2.875,161,63
BITCOIN 2145671-0.81791%
Balıkesir
23°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
ÖZEL BİREYLER ÖZEL KURTARILMALI

ÖZEL BİREYLER ÖZEL KURTARILMALI

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:11
ÖZEL BİREYLER ÖZEL KURTARILMALI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Engelli bireyler için yalın sesle gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarının yetersiz kalabileceğini ifade etti eden Susurluk Engellileri Koruma ve Yaşatma Dernek Başkanı Sepil Gezer, engelli bireylerin sağlıklı bir şekilde kurtarılabilmesi için bilinçli hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye, son yılların en büyük deprem felaketlerinden biriyle baş etmeye çalışırken enkaz altında kalan engelli bireylerin sağlıklı bir şekilde kurtarılabilmesi için bilinçli hareket edilmesi gerekiyor. Yaşanan deprem sonrasında sürmekte olan arama kurtarma çalışmalarının engelli bireyler için yeterli gelmediği düşüncesiyle ailelerce sismik çalışma yöntemleri talep ediliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Susurluk Engellileri Koruma ve Yaşatma Dernek Başkanı Sepil Gezer sadece yalın sesle gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarının yetersiz kalabileceğini ifade etti. Zor şartlarda çalışmalarını sürdüren ekiplerin en doğru şekilde çalıştıklarını ancak engelli bireyler için özel bir çalışma yürütmek gerektiğini belirten Gezer, “Ses yok diye aramaların bırakılması engelli bireyleri ölüme terk etmek olur.” şeklinde konuştu.

YÖNLENDİRMELER DİKKATE ALINMALI

Kurtarıcılar tarafından bulunan görme engelli kişinin bedenindeki ağrıya ilişkin yönlendirmelerin ve bu bağlamdaki soruların dikkatlice dinlemesi gerektiğine vurgu yapan Gezer, “Görme engelli bir kişinin deprem çantasında yedek baston, düzenli olarak kullanılan ilaçlar, sağlık bilgileri ve acil durum kişisinin iletişim bilgileri ile aile üyelerinin güncel fotoğrafları mutlaka bulunmalıdır.” dedi.

DEPREM ÇANTASI EKSİKSİZ OLMALI

İşitme engelli depremzedelerde de dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Gezer, “ Kurtarıcının, engelli depremzedenin bedeninde gösterdiği yerleri dikkatle incelemesi gerekiyor. İşitme engelli kişinin deprem çantasında yedek işitme cihazı, cihaza uygun yedek pil, düzenli olarak kullanılan ilaçlar, sağlık bilgileri, acil durum kişisinin iletişim bilgileri, işaret dili ile konuşan kişinin acil durum için hazırladığı yazılı metin, kâğıt ve kalem mutlaka bulunmalı.” ifadelerini kullandı.

SABIRLA VE DİKKATLE DİNLENMELİ

Kurtarıcıların sabırlı olarak, engelli depremzedelerin tıbbi geçmişini paylaşmasına izin vermesi gerektiğine değinen Gezer, depremzedenin enkaz altında bulunabilmesi için yaşam alanlarına yakın yerlerde düdük, siren butonu veya telefonlarında yoğun ses çıkaran aplikasyonlarının bulunmasının önemini anlattı. Ayrıca Gezer, kullanılan tekerlekli sandalyenin elektrikli olması halinde, şarjı için gerekli yedek kablo ve teçhizatın deprem çantasında bulunmasının önemini de vurguladı.

SİSTEMATİK EĞİTİM VERİLMELİ

Zihinsel engelli, görünmeyen engeli bulunan, down sendromlu ve nöroçeşitli bireylerin enkaz altında bulunabilmesi için deprem farkındalığına ilişkin olarak sistematik eğitim verilmesi yaşamsal olarak oldukça önem taşır. Zihinsel engelli depremzedelerin genel anlamda da iyi bir eğitim almasının felaket sonrası içinde önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gezer, “Zihinsel engelli kişinin deprem çantasında düdük, düzenli olarak kullanılan ilaçlar, sağlık bilgileri, acil durum kişisinin iletişim bilgileri mutlaka bulunmalı. Ayrıca nöroçeşitli ve konuşma farklılığı bulunan ve özellikle tipik biçimde yüksek ses çıkaramayan depremzedelerin “Ayçiçek” yaka kartının sürekli yanında bulunması kritik önem arz ediyor.” dedi.

 ” Soylu; ‘Selo ile Apo’yumu Oturtsun? ‘

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.