DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152409-0.56959%
Balıkesir
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Sepete adanmış bir hayat

Sepete adanmış bir hayat

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:24
Sepete adanmış bir hayat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susurluk’ta 65 yıldır sepet ve küfe yaparak geçimini sağlayan 78 yaşındaki Şükrü Tuna, mesleğinin son temsilcisi olmanın burukluğunu yaşıyor.

Gelişen teknolojinin bitirdiği meslekler arasına sepetçilik de girmek üzere. 65 yıldır sepet ustası olan dedesi ve babasının izinden giden Şükrü Tuna, mesleğinin Susurluk’taki son temsilcisi. Süpergecilik ve sepetçiliğin adeta üretim merkezi olan Susurluk Sultaniye Mahallesi’ndeki evinde sepet yapıp satan Tuna, gelecekten umutsuz. Saz ve söğüt dalından balık sepeti, arı sepeti, yumurta sepeti, çamaşır sepeti, bebek sepeti, pazar sepeti ve küfe yapan sepetçi Tuna, el emeği göz nuru mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

“BU MESLEĞİ ARTIK KİMSE YAPMAZ”

Ömrünü sepetçilik mesleğine adamasına karşın emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Tuna, “Bu mesleği artık kimsenin yapabileceğini düşünmüyorum. Çok fazla emek istiyor. Bu yorucu ve önemini yitirmiş işi artık devam ettirecek kimse yok.” dedi. Teknolojinin ilerlemesiyle sepetçilerin yerini plastik ürünlerin aldığına dikkat çeken Tuna, “Zanaatkar azaldı artık. Plastik girdiğinden beri kimse sepet kullanmaz oldu” diye konuştu.

“PLASTİKLE BİRLİKTE HASTALIKLAR ARTTI”

Plastiğin doğaya zararlı olduğuna vurgu yapan Tuna, “Plastikler zehir saçıyor. Ağaç zehir saçmaz. Sepet doğaya da faydalıdır. Poşetler, plastik çıktı çıkalı insanlar hastalandı. İnsanlar yeniden ağaca yönelse inanın hastalığı yener.” ifadelerini kullandı. Sultaniye Mahallesi’nde daha önceki yıllarda 50-60 hanenin sepetçilikten geçimini sağladığını belirten Tuna, artan maliyetler nedeniyle insanların bu işten uzaklaştığını dile getirdi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.