DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152342-0.79471%
Balıkesir
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
“Sorunların temelinde eğitim yatıyor”

“Sorunların temelinde eğitim yatıyor”

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:23
“Sorunların temelinde eğitim yatıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susurluk Roman Derneği Başkanı Ercan Ören, Romanların kamu kurumlarından en büyük beklentisinin eğitim olduğuna dikkat çekti. Ören, “Göçebe yaşamın bedeli eğitimsizlik olmamalı” dedi.

Renkli dünyaları ile bilinen Roman vatandaşların barınma, eğitim, istihdam, sağlık, ayrımcılık ve derin yoksulluk problemleri devam ediyor. Susurluk Roman Derneği Başkanı Ercan Ören, Romanların günümüz koşullarında iş bulmakta zorlanması, ağır koşullarda çalışmaları ve zor bir hayatları olmasının temelinde eğitim sorununun olduğuna vurgu yaptı.

“EĞİTİM SORUNLARI NEDENİYLE MAHALLEDEN SUBAY, ASTSUBAY ÇIKMASI ZOR”

Susurluk’ta hurdacılıkla uğraşan Romanların Ocak ayıyla birlikte Bartın, Zonguldak, Polatlı, Nevşehir, Akşehir, Konya gibi bölgelere gittiklerine değinen Ören, ekmek parası için göç eden ailelerin peşinden giden çocukların eğitimlerinin yarım kaldığını söyledi. Özellikle pandemi döneminde online eğitime geçilmesi nedeniyle Roman çocukların eğitimde çok geride kaldığına dikkat çeken Ören, “Çocuklarımız eğitimde geri planda kaldığı için mahalleden subay, astsubay çıkarmak zorlaşıyor. Ailelerinin izinden giden çocuklar süpürgeci, hurdacı, müzisyen gibi iyi esnaf olabiliyor” dedi.

“YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Romanların sosyal ve kültürel yaşamlarının temelinde yardımlaşma ve dayanışma olduğunun önemle altını çizen Başkan Ören, “Konu ister ölüm, ister düğün, isterse de kavga olsun fark etmez. Eğer mahallelerimizde birinin desteğe ihtiyacı varsa el birliğiyle yardıma koşarız. İyi ve kötü günde hep birlikteyiz” diye konuştu. Mahallede sigortalı çalışan bulmanın zorluğuna değinen Ören, dernek olarak Roman vatandaşları kalkındırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Dernekte bazen bir muhtar bazen bir belediye başkanı gibi çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Başkan Ören, “İhtiyacı olan üç aileye ev yaptık. Mahallenin yollarındaki çalışmalarımız devam ederken dernek binasını bitirdik. Ameliyat edilecek üç kızımızı hastaneye gönderdik. Gerek kendi aramızda para toplayıp gerek iş adamlarından yardım alarak birçok kişiye yardım ettik. Roman vatandaşlarımız maaş, erzak gibi hususlarda bize gelirler. Yardım için gelen kimseyi geri çevirmemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“ESKİ HAYVAN PAZARI SÜPÜRGE PAZARI OLSUN İSTİYORUZ”

Göçebe çalışma hayatının yanı sıra mahallede yerleşik düzende yaşayanların geçimini süpürge ve sepetçilik ile kazandıklarını kaydeden Ören, bu sektörlerde kooperatifleşmenin kaçınılmaz olduğunun önemine vurgu yaptı. Ören, “Türkiye’de genelde üreten kesim kazanamıyor. Köylü sütü üretir ama sütü paketleyip satan daha çok kazanır. Bu yüzden süpürge ve sepetçilikte kooperatifleşme sürecini başlattık. Ayrıca eski hayvan pazarının hem alım hem de satış işlemlerinin yapılabileceği süpürge satış noktası olmasını istiyoruz.

“BELEDİYE’DEN DÜĞÜN SALONU İSTİYORUZ”

Romanların sorunlarının hem iktidar hem muhalefet partilerine defalarca anlatılmasına rağmen hazırlanan stratejik eylem planlarının bir türlü eyleme geçemediğini üzülerek paylaşan Ören, siyasilerin kendilerini sadece oy aracı olarak gördüğünü söyledi. Roman ayrımı yok söylemlerinin gerçeği yansıtmadığının önemle altını çizen Başkan Ören, “En basiti düğün salonu bulmakta zorlanıyor. Ya çeşitli bahanelerle vermiyorlar ya da çok yüksek fiyatlar söylüyorlar. Düğünler bizim için insanların bütünleşip, sosyalleştiği yer demek. Susurluk Belediyemizden sadece düğün salonu istiyoruz. Nurettin Güney Başkanımız söz verdi ama belediyenin borçlarından bir türlü hayata geçmedi proje. Başkanımıza olan inancımız tam. Mahallemize mutlaka düğün salonu kazandırılacaktır” şeklinde konuştu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.