DOLAR 34,1157 0.28%
EURO 38,1407 0.2%
ALTIN 2.868,681,41
BITCOIN 21567250.40791%
Balıkesir
26°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
‘Söz hakkı’ polemiği

‘Söz hakkı’ polemiği

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:12
‘Söz hakkı’ polemiği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Susurluk Belediye Meclis Üyeleri Şafak Mut ve Fatma Filiz, Belediye Başkanı Nurettin Güney’in, meclis toplantılarında kendine muhalif gördüğü meclis üyelerine söz vermediğini, geçiştirdiğini ve önergelerini okumadığından dert yandı. ‘Söz hakkımızı zamanında istiyoruz’ sözleriyle taleplerini dile getiren AK Partili meclis üyelerinin iddialarına Başkan Güney, mecliste böyle bir durumun olmadığı yanıtını verdi.

Susurluk Belediye Meclisi’nde muhalefet ile Belediye Başkanı Nurettin Güney arasında ‘söz hakkı’ polemiği baş gösterdi. AK Parti Meclis Üyeleri Şafak Mut ve Fatma Filiz, Başkan Güney’in, toplantılarda meclis üyelerini geçiştirdiğini ve konu kapandıktan sonra söz hakkı verdiğini belirterek, başkanın bu tavrına eleştiri getirdi. Başkan Güney’in genelge sunulmak ya da söz hakkı istendiğinde kendine karşı muhalif bir tavır alınmaması için söz hakkını konu kapandıktan sonra verdiğinin altını çizen Mut, “Meclis üyelerinin normal şartlarda gündem dışında da konuşma hakkı var ve biz söz hakkı istediğimizde başkan şimdi değil daha sonra size söz hakkı vereceğim diyor ve konu kapandıktan sonra söz hakkını tanıyor” dedi.

MUT: “BAŞKAN GÜNEY’İN İNSAN İLİŞKİLERİ ZAYIF”

Başkanın bu tutumunu sadece muhalefete değil CHP ve İYİ Partili meclis üyelerine de sergilediğine dikkat çeken Mut, başkanın kim olursa olsun kendine karşı muhalif bir durum sezdiğinde söz hakkını ertelediğini savundu. Asıl sorunun Başkan Güney’in insan ilişkilerinin zayıf olmasından kaynaklandığını ifade eden Mut, “Bu ertelemeler söz hakkı istenen konunun etkisini zayıflatarak işe yaramaz bir konuşma haline getiriyor. Ayrıca İYİ Partili meclis üyeleri ile belediye başkanının arasında taban tabana birbirinden ayrılması da söz konusu. Bu durum geçen meclis toplantılarında da çok net hissedildi. Kendi aralarında ki meseleleri halledemeyen bir partiden nasıl muhalif partiye söz hakkı tanımasını bekleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

MUT: “BAŞKAN HABERİ YOKMUŞ GİBİ DAVRANDI”

Meclis toplantılarında ortak alınması gereken kararlarda da meclis üyelerine söz hakkı tanınmadığını vurgulayan Mut, “Geçtiğimiz günlerde imar birimine mimar ve mühendis alımı oldu. Ama en son gerçekleşen toplantıda bu konuyla alakalı hiçbir şekilde bilgilendirilmedik. Sorduğumuz sorulara yanıt bile alamadan Nurettin Başkan maalesef haberim yokmuş gibi davrandı. Hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi bir durum oluştu ve bu meclis ahlakına yakışır bir davranış değil. Ayrıca bizim sadece muhalefet etmek gibi bir tavrımız yok. Eğer ilçemize faydası olacaksa biz kim sunarsa sunsun evet oyu veririz.” ifadelerini kullandı.

FİLİZ: “SONRADAN OKUNACAK DİYE BİR DURUM SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Ayrıca konuyla alakalı açıklamada bulunan Susurluk Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Meclis Üyesi Fatma Filiz, AK Parti Meclis Üyeleri olarak zaman zaman mecliste önerge verdiklerini ve önergelerinin geçiştirilerek okunduğunu veya hiç okunmadığını iddia etti. Önergeleri okunan partililerinde olduğunu ancak AK Parti ve bazı partililere bu konuda müsaade edilmediğin belirten Filiz, “Sunduğumuz önergeler okunmadığı gibi bize gerekçe olarak daha sonra araştırılıp bakılacağı ve konuyla ahlaklı dönüş yapılacağı söyleniyor ama şimdiye kadar bir dönüş henüz yapılmadı. Bu konu hakkında herhangi bir bahane sunulamaz çünkü önerge sunmak isteyen bir partinin önergesi okunmadan meclis toplantısı bitirilemez. Yani sonradan okurum diye bir durum söz konusu değil.” dedi.

FİLİZ: “BAŞKAN GÜNEY’E KARŞI GÜVENSİZLİK PROBLEMİ OLUŞTU”

Meclis toplantılarında başkan tarafından takınılan tavırların saygısızca olduğunu vurgulayan Filiz, Aralık ayı meclis toplantısında, “Bize neden işe alınacak kişilerin bilgisini vermiyorsunuz” sorusuna da bir cevap alamadıklarını söyledi. Filiz, “Bilgi alamadığımız gibi kadroya alınacak olanların isimleri değiştiriliyor veya kendi işlerine geldiği gibi alıyorlar. Durum böyle olunca tüm meclis üyeleri son gerçekleşen personel alımında ret oyu kullandı. Böyle olayların sık yaşanması meclis üyelerinin belediye başkanına karşı bir güvensizlik problemi oluşturdu.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GÜNEY İDDİALARI YALANLADI

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, muhalefet meclis üyelerinin iddia ettiği gibi mecliste sunulan önergelerin okunmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Önergelerle ilgili öncesinde araştırma yapması gerektiğini belirten Güney, “Meclis üyelerinin sunduğu önergeler araştırılması gereken veya devam eden faaliyetle alakalı, dolayısıyla bende bunu müdürlerle istişare etmek amacıyla onlara devrettim. Örneğin İYİ Parti Meclis Üyesi Mehmet Çetin’in verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün devam eden bir çalışması var. Bununla ilgili bir aylık bir süre tanınmış ve gündeme alınması için ilgili çalışmanın tamamlanması bekleniyor.” dedi.

GÜNEY: “DENETLENMEDEN, UYDURMA BİR ÇALIŞMA OLABİLİR Mİ?”

Araştırma yapılmadan herhangi bir faaliyete geçilemeyeceğini belirten Güney, “AK Parti Meclis Üyesi Şafak Mut, Altıeylül Belediyesinde yapılan bir faaliyetin bizim belediyemizde de uygulanması için önerge verdi. Bende yetkili olarak gerekli talimatları vererek araştırılmasını ve belediyemizde uygulanabilirliğinin öğrenilmesini istedim. İlk olarak neyi ne şekilde yapılacağı konusu araştırılıyor. Denetlenmeden ve araştırma yürütülmeden uydurma çalışma olabilir mi?” şeklinde konuştu.

GÜNEY: “ELİMİZDE KAYITLAR VAR, İSTEYEN İZLEYEBİLİR”

Her bir meclis üyesinin çok kıymetli ve Susurluk için yaptıklarının büyük önem taşıdığına değinen Güney, “Bu gibi çalışmalar halk için halka katkı sağlayan şeylerdir. Meclis üyelerinin önergelerinin kabul edilmemesi gibi bir söylem tamamen yanlıştır ve söz konusu değil. Meclislerimizde de kayıtlarımız bulunuyor ve izlemek isteyen olursa severek izletebiliriz. Her defasında ne gibi önergeler veya söz hakkı alma gibi durumlarda talebi karşılıyoruz ve isteyen isteği gibi konuşmasını gerçekleştirebiliyor.” diye konuştu.

GÜNEY: “SUSURLUK’UN GENCİNİ KAZANMA ÇABASINDAYIZ”

En seçkin, çalışkan, liyakatli Susurluklu gençleri belediyeye almak için verdikleri önergeye ret oyu verildiğine vurgu yapan Başkan Güney, herkese eşit mesafede olduğunu ve kimseye ayrıcalık göstermediğini üzerine basa basa söyledi. Güney, “KPSS puanıyla çalışan almak istesek Türkiye’nin her tarafından gelecek ve kadrosunu aldıktan sonra kendi memleketine dönecek. Benim Susurluklu evladım İstanbul’a Ankara’ya gidecek. Biz belediye olarak Bunun üstüne hayır denildi, neden hayır denildi. Daha sonra ki konuşmalarda biz işe alınan kişilerin böyle olduğunu bilmiyorduk diyorlar ama ben defalarca açıkladım kimlerin işe alınacağını. Meclis üyesinin araştırıp sorması lazım. Hem toplantıya gelinmiyor, ne olduğunu araştırılmıyor, sonrasında da içgüdüsel olarak hayır oyu veriliyor. Yanlışımız varsa biz zaten yanlıştan dönmeyi seven bir yapıya sahibiz. Susurluk halkına hizmetten başka düşüncemiz yok.” dedi.

Haber: Sena Eğilmez

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.