DOLAR 34,0389 -0.12%
EURO 38,0783 0.36%
ALTIN 2.831,381,03
BITCOIN 21528705.64017%
Balıkesir
20°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
“SU” GİBİ ÖMRÜMÜZ OLSUN

“SU” GİBİ ÖMRÜMÜZ OLSUN

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:37
“SU” GİBİ ÖMRÜMÜZ OLSUN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Su, hayatın temel bileşenlerinden biridir. Tüm canlı organizmaların hayatta kalması ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Beslenmeden Tarıma ,sağlık ve hijyene ekosistemlerin işleyişinden ekonomik kalkınmaya kadar büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenlerden dolayı, suyun sürdürülebilir yönetimi ve korunması büyük bir önem taşır. Su kaynaklarının etkin kullanımı, su kirliliğinin önlenmesi ve suyun adaletli bir şekilde dağıtılması, gelecek nesillere temiz su kaynaklarının sağlanması için kritik bir adımdır.

Sizlere bu yazımda yakın zamanda Marmara’da baş gösterecek temiz su sıkıntısından bahsetmek isterim…

Marmara Denizi etrafında yaşayan Bandırmalılar olarak Marmara’nın imkanlarından yararlanıyoruz ama bu nereye kadar devam edecek. Dünyada sıkça zikredilen iklim değişikliği, artan nüfus ve kentsel gelişimler, su kirliliği aşırı sulama, sızıntı ve kaçaklar, evsel su kullanımı, sanayi ve endüstriyel kullanım, bilinçsiz tüketim yakın zamanda başta Marmara bölgesinde olmak üzere adeta su savaşlarını başlatacak. Endüstriyel anlamda tedariği kolay sınıfta olan su artık tedariği ve masrafı göz ardı edilemeyecek noktaya geleceği kesin.

Bu işin ucu yine biz tüketiciye yani vatandaşa kesilecek, artan maliyetlerin yükü genellikle tüketicinin omzuna yüklenir.

Hadi endüstriyel alandan vazgeçtik. Evlerimizde içmek ve hijyen için kullanacağımız suyun zaman içinde kotaya girmesi çok uzakta görünmüyor. Bir ailenin aylık su tüketimi 50 m³ desek fazla kullanımlarda fahiş fiyat uygulamaları akla yatkın geliyor. Sokakları toz kalkmasın diye yıkayan esnaf, villalarında serinlemek için yapılmış havuzlar, her köşeye yapılmış çeşme hayratları artık her babayiğidin harcı olmayacak .

Annem anlatırdı, çaydan ya da çeşmeden su getirdiğini, çok uzak değil musluklar evlerde değilken bir kuşak öncesi, hayratlardan kuyulardan çok su taşımışlığı vardır. Fakat artık onların çeşmeye gidecek güçleri bizimde destiyi alıp suya gidecek çalışkanlığımız yok gibi. Gerçi insan zorda kalınca hayatta yapmam dediği şeyleri bir bir yapıyor ama…

Bende öyle bir yazdım ki sanki yarın su kıtlığı başlayacakmış gibi. Ancak böyle gidersek ilerisini görmek çok zor değil. Dünyanın 4/3 su diyorsunuz, bize yeter diye geçebilir içinizden ama yetmez inanın yetmez.

Biz içilebilecek kullanılabilecek, kirletilmemiş sudan bahsediyoruz.

Ne yapmalıyız.

Aslında olay çok basit

İklim değişiklikle mücadele etmek; sera gazı amisyonlarını azaltmaya çalışılmalı, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi teşvik edilmeli, su tasarrufu teşvik edilmeli, suyun etkin bir biçimde kullanılabildiği sürdürülebilir şehir planları yapılmalı, endüstriyel atıklar, tarımsal faaliyetlerde kullanılan peptisitler, gübreler, kanalizasyon, şehirsel atıkları bertaraf edecek arıtma sistemleri, yağmur toplama sistemleri gibi alternatif su kaynakları bulunmalı su politikaları ve kurallar konulmalıdır. İnsanlar su kullanımı hakkında bilinçlendirilmelidir.

Su kültürlere, toplumlara, savaşlara yön verir. Suyla ilgili çok atasözümüz ve deyimimiz var yazmakla bitmez.

Ben siz kıymet okurlarıma su gibi ömrümüz olsun deyip suyun her geçen gün kıymetinin arttığını hatırlatırım.

ÇADIR MI OTEL Mİ?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.