DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18415020.42808%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar_4

Çeşme Başında Geçen Günler

Bandırma’da, Çınarlı Çeşmesi’nin etrafında geçen çocukluk günlerini hatırlıyorum. Annem anlatırdı: “Bu tarihi çeşme, mahallede hiç kesilmeden su verir, halka hizmet ederdi.” Tenekelerle su taşıdığımız, çeşmeden su aldığımız günler unutulmaz. Çeşmenin tatlı suyu evlerimize taşırken yaşanan tatlı telaşlar, suyun değerini bize anlatırdı.

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar_1

Çeşmelerin Tarihi ve Önemi

Eskiden mahalledeki zengin ve ileri gelenler, hayır için çeşmeler yaptırırdı. Çeşmeler, suyun taşındığı, sohbetlerin edildiği ve hatta sevgililerin buluştuğu yerlerdi. Genç kızlar, çeşme başında su taşırken sevgilileriyle buluşur, annelerine ise “Çeşme çok kalabalıktı” diyerek geç kalmalarını açıklardı. Çeşmeler, aynı zamanda mahalle kültürünün önemli bir parçasıydı. Ancak günümüzde bu gelenekler kaybolmuş durumda.

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar_3

Suya Verilen Değer ve Tasarruf

Günümüzde suyun kıymetini bilmek, onu israf etmemek büyük önem taşıyor. Bakan Özhaseki’nin dediği gibi, Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehlikesi ve oksijenin bitme noktasına gelmesi, su kaynaklarımızın korunmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Suyumuzu dikkatli kullanmalıyız. Çünkü su, hayatımızın her anında en büyük ihtiyaçlarımızdan biri. Susuz kalmanın ne kadar zor olduğunu bilmeliyiz ve suyun değerini bilerek hareket etmeliyiz.

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar

Tarihi Çeşmeler ve Eskimeyen Anılar_2

Çeşmelerin Yeniden Canlandırılması

Çınarlı Mahalleli olarak, Çınarlı Çeşmesi’nin bakımının yapılmasını ve eski haline getirilmesini gönülden istiyoruz. Su, yaşam kaynağımızdır ve onun değerini bilerek, tasarruflu kullanmalıyız. Eski günlerin anılarıyla dolu bu çeşmelerin yaşatılması, geçmişle bağımızı korumanın bir yolu olacaktır.

Anahtar Kelimeler: sokak çeşmeleri, mahalle kültürü, suyun değeri, su tasarrufu, Bandırma, Çınarlı Çeşmesi, tarihi çeşmeler, Marmara Denizi, müsilaj tehlikesi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.