DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18419500.35028%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi

Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi

Türk baharat sektörü, 2024 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 27 artırarak 113 milyon dolara ulaştı. Sektör, yıl sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor. Türkiye, defne ve kekik ihracatında dünya lideri konumunda bulunuyor.

ABONE OL
Temmuz 22, 2024 11:36
Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Bölgesi Türk Baharat İhracatında Lider

Ege Bölgesi, 2024’ün ilk yarısında Türkiye’nin baharat ihracatında önemli bir pay sahibi oldu. Türkiye’nin baharat ihracatı, 2024’ün ilk yarısında yüzde 27 artarak 89 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi. Bu ihracatın 74 milyon dolarlık kısmı Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 65,5 pay aldı. Bu yıl da Ege Bölgesi baharat ihracatındaki gücünü gösterdi. 2024 yılının ikinci yarısında baharat ihracatındaki performansımızı koruyarak 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.

Türk baharatları, baharat ihracatı, Ege Bölgesi, defne, kekik, Turkish Tastes, ABD pazarı, baharat sektörü

Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi_1

En Çok İhraç Edilen Baharatlar

Türkiye’nin baharat ihracatında en büyük paya sahip olan ürün defne oldu. Defne ihracatı yüzde 57 artarak 23 milyon dolardan 36 milyon dolara yükseldi. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, kekik ihracatının yüzde 11 artarak 24 milyon dolardan 27 milyon dolara çıktığını belirtti. Tarakçıoğlu, “Karabiber, kırmızı biber grubu ise 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara çıktı” dedi.

Türk baharatları, baharat ihracatı, Ege Bölgesi, defne, kekik, Turkish Tastes, ABD pazarı, baharat sektörü

Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi_2

ABD Pazarında Başarı

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, “Baharat ihracatında en büyük pazarımız 10,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD’yi 8,2 milyon dolarla Tayland ve 7,1 milyon dolarla Vietnam izledi” dedi.

Gürel, Türkiye’nin baharat ihracatında Amerika Birleşik Devletleri’nin lider olmasında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için 5 yıldır başarıyla sürdürdüğü Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nin etkili olduğunu vurguladı. Önümüzdeki 4 yıl boyunca ABD pazarında Turkish Tastes Projesi ile Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceklerini belirten Gürel, Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat potansiyeline sahip olduğunu ekledi.

Türk baharatları, baharat ihracatı, Ege Bölgesi, defne, kekik, Turkish Tastes, ABD pazarı, baharat sektörü

Türk Baharatları Dünya Sofralarını Lezzetlendirdi_2

Türk Baharatlarının Önemi

Türk baharatları, dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılmakta ve et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller ve tatlılar gibi birçok yiyeceğe lezzet katmaktadır. Baharatlar, tuz kullanımını azaltarak sağlıklı beslenmeye de katkı sağlamaktadır. Türkiye, defne ve kekikte dünya lideri olup, adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kişniş, rezene gibi birçok baharatın ihracatını gerçekleştirmektedir.

Gelecek Hedefleri

Türk baharat sektörü, 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, özellikle Ege Bölgesi’nin ihracat gücü ve Turkish Tastes Projesi’nin katkıları ile Türk baharatlarının dünya pazarındaki payının artırılması amaçlanmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.