DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18469870.75424%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Türkiye ve Malezya Savunma İşbirliği Genişliyor

Türkiye ve Malezya Savunma İşbirliği Genişliyor

Türkiye ve Malezya savunma sanayii alanındaki işbirliklerini genişletiyor. Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid Nordin'in Türkiye ziyareti ile birçok yeni anlaşma ve işbirliği planlanıyor.

ABONE OL
Haziran 20, 2024 14:49
Türkiye ve Malezya Savunma İşbirliği Genişliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ve Malezya Savunma İşbirliği Genişliyor

Türkiye’nin F16 ve Eurofighter alımındaki engeller bir bir çözülüyor. Türk savunma sanayi, milli Muharip uçak Kaan’a kavuşana kadar hava savunmasındaki boşluğu bu uçaklarla dolduracak. Bu süreçte, milli Muharip uçak Kaan’a dünyanın birçok noktasından ilgi artıyor.

Malezya’nın Türkiye Ziyareti

Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid Nordin, Türkiye ile savunma sanayi işbirliğine yeni halkalar eklemek üzere Ankara’ya geldi. Beş gün sürecek temasların ilk gününde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ni ziyaret eden Nordin, yerli ve milli hava platformlarını inceledi ve gösteri uçuşlarının tadını çıkardı.

Yerli ve Milli Hava Platformları

Nordin, Atak Helikopteri, Hürkuş eğitim uçağı, Anka SİHA ve insansız hayalet uçak Anka 3’ü inceledi. Milli Muharip uçak Kaan’ın kokpitine oturan Malezya Bakanı, jet eğitim uçağı Hürjet’i de derinlemesine inceledi. Milli helikopter Gökbey’in gösteri uçuşunu ilgiyle takip etti. Nordin ve beraberindeki heyet, Hürkuş ve Hürjet’in nefes kesen gösterisiyle büyük heyecan yaşadı.

Türkiye, Malezya, savunma sanayii, F16, Eurofighter, Kaan, Atak Helikopteri, Hürkuş, Anka, Gökbey

Türkiye ve Malezya Savunma İşbirliği Genişliyor_1

Yeni Anlaşmalar ve İşbirlikleri

Kuala Lumpur yönetiminin 100 milyon dolar karşılığında sipariş verdiği elektronik harp görev yüklü üç adet özel yapım Anka SİHA’nın imalatı TUSAŞ’ta devam ederken, milli Gökbey helikopterinin Malezya’da üretilmesi için de çalışmalar sürüyor. Savunma sanayi konusunda Ankara ile derin bir ilişkiye sahip olan Malezya, LMS Bah 2 ihalesi kapsamında donanmaya katılacak sekiz adet savaş gemisi için Türk Milgem korvetini seçti.

Malezya Bakanı’nın ziyareti sırasında devletler arasında bazı anlaşmaların imzalanması da bekleniyor. Malezya basınında çıkan haberlere göre, Malezya Türkiye ile savunma sanayi şirketleri ile ayrı ayrı temaslarda bulunacak ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya gelecek.

Malezya Basınında Yer Alan Haberler

Malezya basınında yer alan haberlere göre, Nordin Kaan uçak konusunda adım atabileceklerini yazdı. İmzalanacak anlaşmaların Malezya’nın Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı Kaan’a ortak yapma ihtimalinden bahsediliyor. TUSAŞ’ın Atak ve Gökbey helikopterlerini geliştirdiğine dikkat çekildi. STM ile görüşmesinde korvet tedarikinin detaylarını ele alması beklenen Nordin, Kaptanoğlu Grubu’na ait Desan Tersanesi’ni de ziyaret edecek.

Savunma Sanayii İşbirlikleri

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu da Nordin’in ziyaret edeceği adreslerden biri olacak. Malezya basını, daha önce Makine Kimya Endüstrisi’nin 155 milimetrelik mühimmat kullanan Yavuz obüsünü Malezya ordusuna tedarik ettiğini hatırlatıyor. Ayrıca 105 milimetrelik Boran topunu da ihraç etme amacında olduğu kaydediliyor.

Kuala Lumpur’daki DSA 2024 Fuarı kapsamında Malezya devletine ait haber ajansına demeç veren Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, muhataplarını Kaan programına ortak olmaya çağırmıştı. Türkiye ile Malezya’nın güçlerini birleştirerek milli teknolojik kapasitelerini hızla artırabileceklerini ifade eden Görgün, her iki ülkenin yararına olan savunma projelerinde işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Gelecek İşbirlikleri

Malezya’nın havacılık ihtiyacını karşılamak amacıyla beşinci nesil savaş uçağı Kaan için ortaklığa hazır olduklarını söyleyen Görgün, buna yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ve jet eğitim uçağı Hürjet’in de dahil olduğunu belirtti. Dost ve kardeş ülkelerle işbirliklerinin Kaan’ın hem üretim sürecini hem de maliyetlerini azaltacağını vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.