DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18401700.33196%
Balıkesir
24°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Türkiye ve Suriye Arasında Normalleşme Süreci: Esad ve Erdoğan Görüşmesi Bekleniyor

Türkiye ve Suriye Arasında Normalleşme Süreci: Esad ve Erdoğan Görüşmesi Bekleniyor

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye açık olduklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da olumlu yanıt vererek, "İlişki olmamasına sebep yok" ifadelerini kullandı. Şimdi gözler, Şam ile Ankara arasında kurulacak temaslarda.

ABONE OL
Haziran 28, 2024 20:06
Türkiye ve Suriye Arasında Normalleşme Süreci: Esad ve Erdoğan Görüşmesi Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Esad’dan Normalleşme Sinyali

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik tüm girişimlere açık olduğunu belirtti. Esad, “Suriye, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine, bu sürecin egemenliğine saygı ve Suriye devletinin egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde yeniden tesis etme arzusuna dayanması halinde olumlu yaklaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Olumlu Yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad’ın bu açıklamalarına olumlu yanıt vererek, “Diplomatik ilişkilerin kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde devam ederiz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir hedefimiz yok. Kardeş topluluktur Suriye halkı. Aile görüşmelerine kadar sayın Esad ile görüşmeler yaptık. Olmaz diye bir şey yok yarın yine olur,” dedi.

Türkiye, Suriye, Beşar Esad, Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme, Rusya, Astana, Şangay İşbirliği Örgütü, Hakan Fidan

Türkiye ve Suriye Arasında Normalleşme Süreci Esad ve Erdoğan Görüşmesi Bekleniyor_1

Rusya’nın Arabuluculuk Rolü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev, Esad ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik tüm girişimleri desteklediklerini belirtti. Lavrentiev, “Arabulucuların başarısı için koşulların her zamankinden daha uygun olduğunu görüyoruz,” dedi. Rusya, müzakereleri ilerletmek için çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

Astana ve Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi

Önümüzdeki günlerde yapılacak olan Astana ve Şangay İşbirliği Örgütü zirvelerinde, iki liderin buluşması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Rusya ve Türkiye, muhaliflerin Suriye’ye yönelik saldırılarını durdurdu. Şimdi Suriye’nin üzerine düşeni yapması gerekiyor,” diyerek sürecin ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Geçmiş Görüşmeler ve Gelecek Beklentileri

Aralık 2022’de Türkiye, Rusya ve Suriye’nin Milli Savunma bakanları ve İstihbarat Örgütü yöneticileri Moskova’da bir araya gelmişti. Bu görüşmeler, normalleşme sürecine İran’ın da dahil olmasıyla devam etti. Nisan 2023’te Türkiye, Rusya, İran ve Suriye savunma bakanları masaya oturdu. Ancak daha sonra Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşme süreci 2023 yılı sonunda çökmüştü.

Şimdi, Astana’daki ve Şangay İşbirliği Örgütü zirvelerinde yapılacak görüşmelerin, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda önemli adımlar atılmasını sağlaması bekleniyor. Bu süreç, bölgedeki barış ve istikrar için önemli bir dönüm noktası olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.