DOLAR 34,0134 0.34%
EURO 37,8651 0.67%
ALTIN 2.819,700,37
BITCOIN 1973175-2.83055%
Balıkesir
25°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Türkiye’nin Yerli Mikro Çip Üretimi: Çentik Projesi

Türkiye’nin Yerli Mikro Çip Üretimi: Çentik Projesi

Türkiye, milli teknoloji alanında önemli bir adım atarak yerli mikro denetleyici çip üretimine başladı. Arçelik ve Yongatek işbirliği ile geliştirilen Çentik çipleri, 2025'te seri üretime geçerek beyaz eşya ve tüketici elektroniğinde kullanılacak. Bu adım, Türkiye'nin teknoloji üretim kapasitesini artırarak ithalatı azaltacak ve cari açığa olumlu katkı sağlayacak.

ABONE OL
Temmuz 28, 2024 13:00
Türkiye’nin Yerli Mikro Çip Üretimi: Çentik Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Milli Mikro Çip Üretimi Başlıyor

Türkiye, milli teknoloji konusunda bir adım daha atarak yerli mikro çip üretimine başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın rekabet öncesi işbirliği destek programı kapsamında, Arçelik ve Yongatek firmalarının işbirliği ile geliştirilen yerli mikro denetleyici çip Çentik, hem yurt içinde hem de yurt dışında yüksek sayılarda üretilip kullanıma sunulacak.

yerli çip, Türkiye, mikro denetleyici, Çentik, Arçelik, Yongatek, beyaz eşya, teknoloji, 2025, seri üretim

Türkiye’nin Yerli Mikro Çip Üretimi Çentik Projesi (3)_1

Çentik Projesinin Detayları

Yerli mikro denetleyici çipler, Arçelik tarafından beyaz eşya, tüketici elektroniği, küçük ev aletleri ve mutfak aksesuarları gibi alanlarda kullanılacak. Çiplerin tasarım hakları tamamen Türkiye’ye ait olacak. Projede, ilk prototiplerin 2025 itibarıyla oluşturulması planlanıyor.

Yongatek, Çentik ismiyle bu alandaki ilk ürün serisini oluşturdu. Bu ürünle ihracat başarısı yakalayan Yongatek, Türkiye’nin beyaz eşya sektörünün öncü firmalarından Arçelik ile seri üretim için anlaşmaya vardı. Bu çipler, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabında kullanılan yabancı ürünlerin yerini alacak.

yerli çip, Türkiye, mikro denetleyici, Çentik, Arçelik, Yongatek, beyaz eşya, teknoloji, 2025, seri üretim

Türkiye’nin Yerli Mikro Çip Üretimi Çentik Projesi (3)_2

Üretim ve Test Süreci

Yongatek, Arçelik ile yaptığı anlaşma kapsamında yılda yaklaşık 25 milyon Çentik çip teslimatı yapacak. Bu anlaşma, milli çip tasarım ve üretiminde ilk kez bu rakamlara ulaşılmasını sağlayacak. Çiplerin tasarımı tümüyle Yongatek tarafından yapılacak ve başlangıçta yüzlerle ifade edilen prototip üretimler gerçekleştirilecek.

Üretim faaliyeti, Avrupa’nın önde gelen mikroelektronik Araştırma Merkezi IMEC üzerinden Tayvan’daki TSMC’de yürütülecek. Üretime yönelik tüm anlaşmalar tamamlandı. Üretilen çipler, Yongatek ve kullanıcı firma tarafından test edilerek numune ürünlerde kullanılacak ve saha testleri gerçekleştirilecek.

Ekonomik ve Teknolojik Katkılar

Seri üretimden çıkan Çentik çiplerinin 2025 sonunda beyaz eşyalarda yer alması hedefleniyor. Bu çiplerin seri üretime geçmesi, Türkiye’nin teknoloji üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Seri üretim, maliyetleri düşürerek daha rekabetçi fiyatlarla dünya pazarında yer almayı sağlayacak. Ayrıca, ülke içindeki çip talebinin karşılanması, ithalatı azaltarak cari açığın düşmesine de katkıda bulunacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.