DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144835-0.02851%
Balıkesir
23°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Yem fiyatları uçtu

Yem fiyatları uçtu

ABONE OL
Haziran 30, 2024 22:19
Yem fiyatları uçtu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ertan Tarım ve Yem A.Ş yetkilisi Halil Okumuş, dünya genelindeki yüksek enflasyon ve dövizde yaşanan dalgalanmaların yem fiyatlarını yükselttiğine dikkat çekti. Okumuş, “Yemdeki fahiş fiyatlar üretici ve tüketiciyi çaresiz bıraktı” dedi.

Ertan Tarım ve Yem A.Ş bünyesinde Karacabey, Kemalpaşa ve Susurluk bölgelerinin CP yem bayiliği yapan Sütaş Fabrikası emeklisi Halil Okumuş, gelinen noktada süt yemlerinin 280-300 lira, besi ve yumurta yemlerinin 500 liraya dayanarak büyük artış gösterdiğini belirtti. İşletmede süt yemi, besi yemi, küçükbaş hayvan, büyükbaş hayvan besi yemleri, yemeklik un, tavuk yemleri vb. ürünlerin satışını gerçekleştiren Okumuş, “Üretici de tüketici de zor durumda. Üretilen ürünler hayvanların maliyetini karşılamayınca, hayvanlar kesime gönderiliyor. Fiyatlar artıyor” dedi.

“YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BİZE DE SÜRPRİZ OLDU”

Geçtiğimiz yıl 2,5 liradan buğday satışı gerçekleştiren Okumuş, bu yıl ocak ve şubat aylarında tahminlerin üzerinde bir artış yaşandığını belirterek “Buğday 7 lirayı buldu. Yüksek görünen öngörülerimiz bile geride kaldı.” dedi. Artan buğday fiyatlarının, yumurta fiyatlarını olumsuz etkiyeceğinin bilgisini veren Okumuş, şu şekilde konuştu. “Milletimiz buğday 7 lira olduğu için tavuk yemi de alamıyor. Buğdayı şu an hayır yapmak için balkon önüne kuşyemi koyanlar alıyor.”

Devletin un sektöründe desteği olmasına rağmen fiyatların yine de arttığını söyleyen Okumuş, geçen yıl 25 kilo un 90 liraya satıldığını şimdi ise aynı unun 210 liradan satışa çıktığını belirterek “Dışarıdan alınan kaliteli ekmeklik buğdayı opsiyonlu olarak devlet un üreticilerine sunuyor. Farkı hazineden karşılıyor. Ancak bu durum bile maliyeti kurtarmıyor.” diye konuştu.

“FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK”

Rusya ve Ukrayna savaşının fiyatlara henüz yansımadığından söz eden Okumuş, savaşın beklenen bir savaş olduğunu, büyük toptancıların deposunda altı yedi aylık birikimi bulunduğunun bilgisini verdi. Önceden kanatlı yemlerin Ukrayna’dan geldiğini şimdi ise Kanada’dan ve Meksika’dan geleceğini söyleyen Okumuş, “Ukrayna’yla devletin bir anlaşması vardı. Karşılıklı vergileri düşürüp, ticaret yapıyorlardı. Şimdi aynı işlem Meksika ve Kanada’yla da yapacaktır. Asıl şimdi fiyat farkını yeni göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit PEKTEZEL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.